Home

Nieuws

Campers zoeken plek op boerenerf

Soesterberg – Boeren kunnen profiteren van de groeimarkt van campers. Nederland telt zo'n 650 camperplekken, maar er is wel ruimte voor 1.000. Een boerenerf is hiervoor ideaal en de ondernemer hoeft amper te investeren. Dit zegt de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC), met 25.000 leden de grootste camperclub van Europa.

Nederland telt zo'n 78.000 recreatieve camperaars. Dit aantal groeit per jaar met een kleine tien procent, aldus de NKC. Deze recreanten zoeken plek waar zij met hun camper kunnen staan tijdens hun reis door Nederland. Camperaars zijn niet te vergelijken met mensen die met een caravan op pad gaan. Mensen met een caravan zoeken juist een leuke plek waar langdurig gerecreëerd kan worden met aanwezigheid van voorzieningen, zoals een toilet- en douchegebouw. Camperaars zoeken soms een camping, soms alleen een parkeerplek tijdens het slapen, want zij beschikken over eigen voorzieningen, zoals een toilet en douche en vertrekken doorgaans de volgende dag weer.
"Je kunt camperaars vergelijken met een pleziervaarder die rondvaart en aanlegt met de boot voor overnachting. De plek is alleen bedoeld voor overnachting. Niet om er langdurig te verblijven.", aldus Willem Helwegen, directeur van NKC. Daarom is een camperplek op een boerenerf ideaal. Het neemt relatief weinig ruimte in beslag en de ondernemer hoeft amper te investeren. Een simpele camperplek moet een verharde ondergrond hebben, er moet een waterkraan zijn voor inname van water en een plek zijn voor het lozen van de inhoud van het biologische toilet en afwas- en/of douchewater. Dit kan bijvoorbeeld in de mestput.
Volgens NKC kan Nederland nog veel leren van landen zoals Frankrijk en Duitsland waar veel camperplekken zijn. "Buitenlanders met campers mijden Nederland behoorlijk, omdat het camperonvriendelijk is. Er zijn te weinig plekken en de plekken die er zijn, zijn vaak duur", zegt Helwegen. Wie wil beginnen met een camperplek moet zich niet direct rijk rekenen. Momenteel betalen camperaars grofweg tussen de 5 en 15 euro per nacht, afhankelijk van de beschikbare voorzieningen.
Helwegen wil benadrukken dat in Frankrijk camperaars soms gratis mogen staan bij wijnboeren en de ondernemer daar dan handig van profiteert om zo zijn producten aan de man te brengen. Nederlandse boeren met bijvoorbeeld een boerderijwinkel kunnen op deze manier ook profiteren van deze groep recreanten. Ook de lokale middenstand, zoals supermarkten, cafés en restaurants, hebben profijt als camperaars neerstrijken in hun gebied.
NKC benadrukt wel dat ondernemers, die willen beginnen met het aanbieden van overnachtingsplekken voor campers, toestemming nodig hebben van de gemeente. Alleen camperplekken die door de lokale overheid zijn toegestaan en voldoen aan de criteria van de NKC komen op de Europese site 'campercontact' met alle camperovernachtingsplaatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.