Home

Nieuws

Burger op platteland verdient vaak bij

Groningen – Burgers op het platteland hebben vaak bijverdiensten die gerelateerd zijn aan het buitengebied.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van sociaal geograaf Marianna Markantoni.
Niet-agrarisch ondernemers gebruiken de ruimte op het platteland bij voor beeld voor de teelt en verkoop van groente en fruit of van andere economische nevenactiviteiten zoals een antiekzaak, een minicamping, een bed & breakfast of een hondentrimsalon.
Het onderzoek is gedaan door aan de hand van uithangborden langs de weg waarop de nevenactiviteiten werden vermeld. Markantoni telde in 36 gemeenten 506 niet-boeren die een economische nevenactiviteit hebben naast hun baan. Het merendeel van de bedrijfjes heeft een omzet die niet boven de 15.000 euro komt. Inkomsten zijn dan ook niet de belangrijkste drijfveer. ”Het is meer een kwestie van lifestyle dan van noodzaak. Het moet natuurlijk wat opleveren, maar het moet wel leuk blijven.” Markantoni zegt dat de overheid niet bang hoeft te zijn dat de bedrijven uitgroeien en daardoor het platteland verpesten. ”Integendeel, dit soort activiteiten draagt enorm bij aan de leefbaarheid.”

Of registreer je om te kunnen reageren.