Home

Nieuws 1137 x bekeken 3 reacties

Brussel geeft Bleker groen licht

Brussel - Na lang dubben heeft Brussel vrijdag ingestemd met het plan van staatssecretaris Henk Bleker om de Zeeuwse Hedwigepolder slechts voor eenderde onder water te zetten.

De Europese Unie had liever gezien dat de hele polder zou worden ontpolderd om zo natuur te scheppen die verloren gaat door de uitdieping van de Westerschelde.

Dat blijkt uit een brief van verantwoordelijk Europees commissaris Janez Potocnik (Milieu) aan Bleker, die vrijdagavond werd verstuurd. De commissaris is echter bereid het nieuwe, door Den Haag voorgestelde pakket maatregelen als gelijkwaardig te beschouwen. Hij spreekt over ,,een belangrijke eerste stap'' om aan de Europese natuurwetgeving te voldoen.

De Europese Commissie eist van Den Haag echter wel verdere garanties dat de maatregelen in één keer worden uitgevoerd en dat er onmiddellijk wordt begonnen. Brussel verwacht uiterlijk midden mei een uitgewerkt plan met details en een tijdschema tot de geplande voltooiing in uiterlijk 2016.

In 2005 was Nederland met Vlaanderen overeengekomen de hele Hedwigepolder tot natuurgebied te maken, maar de regering-Rutte kwam daarop terug. De Europese Commissie benadrukte keer op keer dat Den Haag verplicht is voldoende nieuwe natuur te scheppen, en dat eigenlijk al lang had moeten doen.

Potocnik hamert in zijn brief op het belang van een onafhankelijke commissie die toeziet op de uitvoering van de genomen maatregelen en de gevolgen bekijkt. Een dergelijke commissie kan ook concluderen dat meer stappen nodig zijn. Volgens de commissaris zou de commissie ook kunnen bijdragen aan een breder draagvlak voor de ,,noodzakelijke'' maatregelen.

Naar verluidt is het Brussel een doorn in het oog dat de Nederlandse regering elke toekomstige ontpoldering in Zeeland uitsluit. Als de EU over een tijd tot de conclusie komt dat de uitgevoerde plannen toch niet leiden tot voldoende herstel van de natuur, kan het best zijn dat er toch nog een (deel van een) polder onder water moet.

Bleker schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij de informatie die Brussel vraagt tijdig zal leveren. Hij gaat op korte termijn met de Vlaamse minister-president Kris Peeters om de tafel.Laatste reacties

  • agri2

    Waarom moet natuurcompensatie nu altijd op landbouwgrond? Kunnen ze niet gewoon een keer een woonwijk met de grond gelijk maken, een snelweg weer uitgraven, een industrieterrein saneren of een vliegveld terug aan de natuur geven.

  • Mels

    Ja,das een goeie en dan de mensen die er wonen en werken verplichten om op te hoepelen.

  • Dynastie

    kunnen de vogels niet in België gaan zitten ?

Of registreer je om te kunnen reageren.