Home

Nieuws 5835 x bekeken 13 reacties

Catshuis geklapt, oppositie wil verkiezingen

Den Haag - Het coalitieoverleg over aanvullende bezuinigingen van zo'n 14 miljard euro is zaterdag stukgelopen.

De onderhandelingen tussen de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV zou zijn stuk gelopen omdat Geert Wilders de afspraken niet voor zijn rekening kon nemen.

Vrijdag ontvingen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV berekeningen van het Centraal Planbureau over de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen voor onder meer koopkracht en werkgelegenheid. Zaterdagmiddag rond 13.00 uur zetten ze hun gesprek voort, maar niet lang: een uur daarna verliet Wilders het beraad.

PvdA-leider Diederik Samsom wil snel nieuwe verkiezingen als het beraad echt is mislukt. Volgens hem zijn verkiezingen al mogelijk in september. Hij herhaalde dat hij het minderheidskabinet niet aan meerderheden wil helpen in de Tweede Kamer. Met een demissionair kabinet wil hij wel praten over maatregelen, maar alleen met verkiezingen in het vooruitzicht. Ook SP-leider Emile Roemer wil nieuwe verkiezingen. Hij wil verder dat alle stukken waarover de afgelopen weken is overlegd openbaar worden, zodat de oppositie inzicht krijgt in de plannen.

D66-leider Alexander Pechtold wil dat de Tweede Kamer in aanloop naar nieuwe verkiezingen een hervormingsakkoord smeedt. ,,De schatkist moet op orde. Schulden doorschuiven naar de volgende generatie is niet sociaal'', aldus Pechtold.

Jolande Sap van GroenLinks vindt het goed nieuws voor Nederland dat de onderhandelingen zijn mislukt. Volgens haar biedt dat kansen voor een ,,breder gedragen kabinet en duurzame hervormingen''. De kans op nieuwe verkiezingen is volgens Sap groot nu het coalitieoverleg is geklapt.

Laatste reacties

 • Spotvogel

  Dit zat er natuurlijk aan te komen. Nog nooit een hok vol hyenahonden gezien waar niet al heel gauw bloed vloeide. Als het Nederlands electoraat verstandig is dan neemt men nu massaal het besluit: dit geen tweede maal! De logische oplossing is: Wég met CDA en VVD! Want ZIJ, en niet Geert Wilders of iemand anders, maakten ons land voor de komende decennia tot een beschavingswoestenij! Laten zij dus de schade aan het Nederlandse volk ook maar gaan vergoeden. Desnoods en zo nodig bij Staatsproces!

 • Siepje

  Wilders maakt meer kapot dan je lief is,hoop dat er verstandig gestemd gaat worden, want met dit kabinet waren we een bananenrepubliek geworden

 • oeleboele

  Nee, ga even terug in de tijd, want volgens mij heeft de PVDA in het verleden teveel geld uitgegeven, en dan ben je een beste partij, maar kijk nu, de gevolgen zijn zichtbaar en voelbaar. tot op heden heeft de CDA ( jaren 80 )alles weer op poten moeten zetten ( met soms vervelende maatregelen), en als het dan weer goed liep kwam er weer een andere partij aan de 'macht' die al het geld net zo hard weer over de balk smeed!! We moeten vooruit denken, niet alleen voor nu, maar ook voor later en dan moet men niet weglopen, maar meedenken hoe het dan wel moet.............!!

 • Mozes

  Siepje, ik ben het met u eens. Met Wilders was Nederland een bananenrepubliek aan het worden. De koningin beledigen, een staatshoofd die op bezoek komt uitschelden, minderheden vernederen, in de publiciteit veel kabaal maken en ondertussen geen beleidsverantwoordelijkheid durven dragen.
  Hoe is het mogelijk dat er nog steeds mensen zijn die deze partij steunen?

 • John*

  eerst de euro's binnenhalen en daarna zo goed mogelijk proberen te verdelen. Wil je het volk meer geld rond laten pompen dan zal je de burger minder moeten geven. De eigen reserves worden dan aangesproken, met deze reserves komt de economie weer tot bloei. Door de dalende huizenprijzen heeft de burger weinig vertrouwen. Met welke politieke wind dan ook: dat wordt echt niet beter! De aandelenbeurs is ook nog maar 60% van wat het in 2008 is geweest. De huizenprijzen zullen ook terugzakken naar prijzen van 60% van de piek in 2008...

 • Hans Sudfryslan

  De oppositie kan wel verkiezingen willen en dat zal waarschijnlijk ook wel gebeuren maar dat betekent niet dat er dan een eenheid gesmeed zal worden . Er is zoveel verdeeldheid dat het een moeilijk proces zal worden . Een 4 partijen politiek zal het waarschijnlijk worden , maar waarschijnlijk krijgen we dezelfde situatie als in België moeilijke onder handelingen en er moet ook nog eens bezuinigd worden .Een links kabinet zal Nederland nog verder in het moeras helpen .

 • agratax1

  Voor mij is duidelijk, er moet nu direct een begroting komen waar de meerderheid mee kan leven. Gaan we wachten tot de verkiezingen ons weer duidelijk maken dat er niemand met iemand in het torentje wil zitten (verdeeldheid en betweterigheid al om) Dan zijn we weer aangewezen op >economische groei via leningen, die onvermijdelijk leiden tot inflatie<. Dit is gebeurd in Nazi Duitsland en gebeurde na de val van de muur in Oost Europa. Ik weet best dat dit voor de progressieve partijen een acceptabele zieltjes win methode is. Waren Griekenland, Spanje etc. geen Euro land dan was daar de inflatie ook weer in procenten per dag te berekenen.

 • melkertje

  Doe geen moeite, dit land is toch al praktisch failliet. Het wordt alleen nog ontkend door de meeste domme lui. Bijna iedereen heeft moeite met de 3% tekort, maar zelfs dan loopt de staatschuld ieder jaar nog op met 20 miljard euro. We moeten vanaf 1 januari 2013 naar een begrotings evenwicht, koste wat kost. Gebeurd dit niet dan zijn de Nederlandse mega schulden nooit meer terug te betalen. ( door onze kinderen )

 • LUCTOR

  Melkertje ben het met je eens,dit land is praktisch failliet de graai cultuur begint zijn vruchten af te werpen met alle gevolgen van dien.
  Het stokwoordje van de politiek was de afgelopen decenia,s hier moet wat aan gebeuren anders zadelen we de volgende generatie met de problemen op wat is er gebeurd een hoop regelgeving met het gevolg dat ene wet de ander tegen werkt.Ben bang dat we niks meer kunnen doen voor de volgende generatie en deze generatie dat het schip NL al te veel averij heeft opgelopen en de kaptein die het schip veilig de haven in kan loodsen nog geboren moet worden.

 • agratax1

  Klompjan het is nog nooit zo donker geweest of het werd weer licht. In crisis tijd worden doorgaans de simpelste maar wel doeltreffendste maatregelen gevonden en ingevoerd. We hebben alleen een club nodig in Den Haag die eerst aan het land denkt en daarna aan zijn zeteltje. Dit laatste heet natuurlijk Partij belang ook aan geduid met HET beste voor onze achterban. Deze achterban betaalt al jaren voor de Haagse club en hun mismanagement sinds de vondst bij Slochteren.

 • molentje

  Misschien moeten we allemaal maar sgp stemmen.
  Dan zijn ze het allemaal met elkaar eens en voor de landbouw zeker niet het slechtste.

 • J@gertje

  Molentje,
  De SGP kan het met de landbouw best goed voor hebben, maar de vrouw hele dagen achter het fornuis, gekleed in een degelijke rok met een paar vlechten in het haar zie ik toch echt niet zitten.
  Van mij mag Henk Bleker zijn loopbaan in een volgend kabinet voortzetten.

  Groet,
  J@gertje

 • Mels

  T`is maar net hoe je vrouw er uit ziet,Geintje,maakt niet uit wat je stemt als je maar nadenkt over de gevolgen van je stem, zoals ik bij een ander artikel heb aangegeven,stem strategisch en niet uit overtuiging,het is dus beter om op een partij te stemmen waarvan jij denkt dat die wat in de melk te brokkelen krijgt of moet krijgen,SGP is prima maar het CDA is in dat geval een betere keus omdat die de stem dan meer nodig heeft om aan regeren toe te komen en ga zo maar door.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.