Home

Nieuws 524 x bekeken 1 reactie

Britse boer ploegt weide om GLB-hervorming voor te zijn

Londen – Een toenemend aantal Britse boeren ploegt hun weidegrond geheel of gedeeltelijk om, om te voorkomen dat ze de bestemming na de hervorming van het Europese Landbouwbeleid jaren gedurende langere tijd niet meer kunnen wijzigen.

De Europese Commissie vindt dat het in stand houden van weidegrond boeren helpt om straks te kunnen voldoen aan de eis dat 30 procent van hun grond een ‘groene invalshoek’ moet hebben. De boeren vrezen echter dat ze de bestemming van die weiden daarmee voor langere tijd vastleggen. "Dit onderdeel van de plannen van commissaris Ciolos is een bron van zorg", verwoordt de National Farmers Union. De bond vindt daarbij dat de term ‘permanent grasland’ veel duidelijker moet worden omschreven om verwarring, nu en in de toekomst, te voorkomen.
Tegelijk maakt de NFU zich zorgen over de grote invloed die het ministerie van financiën in Londen heeft op het Britse standpunt rond de GLB-hervorming. Volgens voorzitter Peter Kendall krijgen de belangen van de belastingbetaler daardoor veel meer aandacht dan die van de boer. Groot-Brittannië zet als één van de weinige EU-staten bij de onderhandelingen over het toekomstige GLB in op verder terugdringen van de uitgaven voor de landbouw.

Eén reactie

  • Sjaak

    Niet alleen de Britse boer, maar ook deze Nederlandse farmer is bezig met zijn 'scheurplan tot 2015' uit te voeren...

Of registreer je om te kunnen reageren.