Home

Nieuws 410 x bekeken

Brits droogtegebied wordt steeds groter

Londen – Zeven Britse waterbedrijven hebben wegens het nu al twee jaar aanhoudende neerslagtekort vanaf deze week een sproeiverbod en andere beperkingen op het waterverbruik afgekondigd.

Het droogtegebied breidt zich echter steeds verder uit, zodat verwacht wordt dat dergelijke maatregelen de komende tijd in een steeds groter deel van het land gaan gelden.
Voorlopig gelden de afgekondigde sproeiverboden alleen voor consumenten en niet voor professionele gebruikers zoals boeren. Honderden boeren in het land hebben echter wel al te kampen met een verbod om water uit rivieren of beken te onttrekken, als daar al water in staat. De National Farmers Union geeft inmiddels wekelijks een speciaal bulletin over de situatie uit. Verder heeft de overheid een 'hoog niveau werkgroep' ingesteld die het beleid rond de droogte verder moet invullen en monitoren.
Het 'officiële' droogtegebied omvat nu het grootste deel van het zuidoosten van Engeland, waar onder belangrijke akker- en tuinbouwgebieden als East-Anglia en Lincolnshire. Vorige week is daar ook Yorkshire, de grootste 'county' van het land bijgekomen. Het milieuagentschap Environment Agency kijkt bovendien of ook de Midlands en het zuidwesten van Engeland, waar het meeste vee wordt gehouden, tot droogtegebied bestempeld moeten worden. Dat gebeurt nadat in de maand maart over het hele land gemeten slechts de helft van de gemiddelde hoeveelheid neerslag is gevallen terwijl sommige streken nog niet een kwart kregen. De meeste waterreservoirs staan inmiddels ook op een historisch laag peil.

Of registreer je om te kunnen reageren.