Home

Nieuws 863 x bekeken

Brazilië kritisch over beleid VS en EU

Washington - De VS en EU pompen te veel geld in de economie en houden de rente op een te laag niveau.

Daarmee bedreigt ze de gezondheid van de wereldeconomie. Dat heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff gezegd bij het staatsbezoek aan de VS. De “financiële tsunami” ondermijnt de waarde van de euro en dollar waardoor Brazilië minder kan exporteren.
Brazilië exporteert vooral agrarische grondstoffen als vlees, mais en soja. De VS heeft volgens Brazilië door een daling van de waarde van de eigen munt marktaandeel gewonnen op de agrarische grondstoffenmarkten. Rousseff deed vergelijkbare uitspraken bij een recent staatsbezoek aan Duitsland.
Brazilië realiseerde in 2007 nog een handelsoverschot met de VS van 6,4 miljard dollar (4,9 miljard euro) maar realiseerde in 2011 een handelstekort van 8,2 miljard dollar (6,3 miljard euro). Brazilië voerde voor het eerst in 2011 zelfs meer bio-ethanol in dan het uitvoerde.
De Amerikaanse president Barack Obama ging niet in op Rousseff’s kritiek, en benadrukte dat het handelsvolume tussen de twee landne nimmer zo groot was. De VS opent twee nieuwe consulaten in Brazilië.

Of registreer je om te kunnen reageren.