Home

Nieuws 1 reactie

Bleker: voedselveiligheid bij wildconsumptie voldoende beheerst

Den Haag - Het ministerie van landbouw wil geen verbod instellen op de consumptie van wild. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in reactie op vragen van Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren.

Ze pleit voor een verbod op de consumptie van vlees van in het wild levende dieren omdat dit een bron kan zijn van ziektekiemen.
Aanleiding van de vragen van Hazekamp zijn berichten dat in Duitsland meer dan de helft van de herten en reeën Ehec bij zich draagt. Bleker wijst erop dat de Ehec-bacterie die bij de Duitse herten is aangetroffen andere eigenschappen hebben dan de Ehec-bacterie in vorig jaar tot een grote uitbraak leidde. De bacteriën die bij herten en reeën werden gevonden zijn veel minder ziekmakend. Een klein deel van deze Shiga-toxine producerende E.coli-bacteriën (Stec) kunnen wel ziekmakend zijn voor mensen.
De staatssecretaris zegt dat er veel hygiënevoorschriften zijn voor het gebruik van wild. De verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid van levensmiddelen ligt in eerste instatie bij de exploitant van het levensmiddelenbedrijf die het product levert of bewerkt. Dat geldt ook voor de productie van wild. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert de naleving hiervan. Bleker zegt hiermee microbiologische risico's van levensmiddelen voldoende worden beheerst, waardoor een verbod op consumptie niet nodig is.

Eén reactie

  • Mels

    We hebben hier weer te maken met een goed geinformeerde tro@la van de PvdD,als ze nu eerst hun huiswerk doen voordat ze beginnen te lallen.Bleker heeft hier weer kostbare tijd aan moeten besteden om tot een antwoord te komen.Wat mij betreft is het trouwens ieder zijn eigen ding om wel of niet wild te eten,maar dat terzij.

Of registreer je om te kunnen reageren.