Home

Nieuws 1022 x bekeken

Bleker mikt op twee sporen bij kunstmestvervangers

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw stuurt voor de zomer een technisch dossier naar de Europese Commissie waarmee hij mineralenconcentraten wil toevoegen in de regelgeving als nieuw type kunstmest.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Bleker wil dat er een permanente voorziening komt door Europese erkenning van mineralenconcentraat als nieuw type kunstmest.
De Europese Commissie gaf nog geen groen licht omdat de werkingscoëffciënt van de mineralenconcentraten niet stabiel is. Eind 2013 neemt de Commissie opnieuw een besluit op basis van onderzoeksgegevens die de komende jaren worden verzameld.
Naast goedkeuring van de Europese Commissie moet er ook een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten instemmen met het toestaan van mineralenconcentraat als nieuw type kunstmest. ”Het totale traject zal enkele jaren duren”, aldus het ministerie.
Daarom wil Bleker tevens een permanente voorziening treffen via een derogatieverzoek binnen het vijfde actieprogramma nitraat, dat van 2014 tot 2017. Ook hiervoor is goedkeuring nodig van de Europese Commissie en een meerderheid van de lidstaten. Het ministerie wedt hiermee op twee paarden om het mineralenconcentraat als groene kunstmest in te gaan zetten.
Bleker zegt dat het slagen van de nieuwe mestwet, die mede is gebaseerd op de kunstmestvervangers, niet afhankelijk is van de toelating. ”Het eerste en tweede spoor, de verplichte mestverwerking en minder mineralen in het veevoer, zijn niet afhankelijk van de mineralenconcentraten. Het vormt wel een forse ondersteuning.”

Of registreer je om te kunnen reageren.