Home

Nieuws 599 x bekeken

Bleker krijgt kille ontvangst in Zeeland

Middelburg - Stotterend en met veel pauzes in zijn zinnen legde staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw en Natuur) maandag in het provinciehuis in Middelburg zijn nieuwe plannen uit om verschillende gebieden in de provincie Zeeland te ontpolderen.

Belanghebbenden en politici reageerden kil toen Bleker het plan ontvouwde.

De burgemeesters van Hulst en Reimerswaal, een dorpsraad, het actiecomité Red onze Polders, provinciale politici; allemaal gaven ze de indruk ontevreden te zijn. Bleker: ,,Maar we zijn met z’n allen ook ontpolderdiscussiemoe. Probeer het nu maar. Het moet maar zo.’’

Het ontpolderplan dat Bleker vrijdag ontvouwde ligt in Zeeland bij eigenlijk geen enkele partij lekker. Partijen die voorheen voor het ontpolderen van de Hedwigepolder waren, willen dat alleen de 300 hectare in de Hedwigepolder wordt ontpolderd en verder niets. Tegenstanders van die ontpoldering willen niet dat die 100 hectare onder water komt. Maar zonder die 100 hectare, zo vertelde Bleker, zou Europa elk plan afschieten. ,,Het zou een 'no go' zijn.’’

Zeeuwen hebben er geen boodschap aan. Of zoals Gert-Jan Minderhoud van de Partij voor Zeeland stelt: ,,Je hebt Europa helemaal niet nodig. Die mogen officieel pas achteraf controleren.’’ Bleker en zijn ministerie nemen de komende twee weken nog om in Zeeland met alle betrokken partijen te overleggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.