Home

Nieuws 1 reactie

Bedrijven moeten betalen voor Beter Leven-kenmerk

Amsterdam – Sinds 1 april 2012 moeten bedrijven die het Beter Leven-kenmerk voeren gaan betalen. Tot nu toe nam de Dierenbescherming alle kosten voor haar rekening.

Voor de hoogte van de kosten maakt de Dierenbescherming onderscheid tussen kleine en grote bedrijven. De kosten varieren van enkele tientallen tot honderden euro's per bedrijfslocatie. Het gaat hierbij om een eenmalige bijdrage bij toetreding, een jaarlijkse vaste bijdrage, een jaarlijkse bijdrage per Beter Leven-kenmerk dier of ei en een jaarlijkse bijdrage voor het gebruik van het logo.
De eenmalige bijdrage bij toetreding en de jaarlijkse vast bijdrage geldt voor slachterijen, uitsnijderijen, eierpakstations, verwerkers, verpakkers en de detailhandel. De jaarlijkse bijdrage per kenmerk, dier of ei geldt alleen voor slachterijen en eierpakstations. De jaarlijkse bijdrage voor het gebruik van het logo geldt alleen voor de detailhandel.
In 2012 wordt nog geen bijdrage gevraagd over Beter Leven-producten met een EKO-keurmerk. De varkenshouders hoeven dit jaar nog niet te betalen. Mogelijk gaat dat in 2013 veranderen. Dan zal ook overwogen worden om een bijdrage voor de Beter Leven-producten met EKO-keurmerk te vragen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.