Home

Nieuws 284 x bekeken

Atsma vooralsnog positief over vrijstelling cisgenese

Den Haag - Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu komt deze zomer met een advies over cisgenese.

Atsma staat in principe positief tegenover vrijstelling van cisgenese, zodat deze veredelingstechniek niet meer onder de regelgeving van genetisch gemodificeerde organismen (GGO) valt. “Maar deze afweging moet wel zorgvuldig gebeuren, vandaar dat we nog geen definitief besluit hebben genomen”, aldus Atsma. Hij wijst erop dat het onderzoek naar de veiligheid van cisgenese niet eenduidig is.
Bij cisgenese worden genetische eigenschappen binnen een soort of binnen kruisbare soort van de ene naar de andere plant overgebracht. Binnen de huidige regelgeving moeten soorten die op deze manier ontwikkeld zijn worden getest op veiligheid voor de mens en het milieu. Ook moet het apart gelabeld worden.
VVD en de christelijke partijen CDA, Christenunie en SGP zijn voor vrijstelling van cisgenese. “Onderscheid tussen cisgenese en traditionele vormen van veredeling is niet te maken”, aldus CDA-Kamerlid Henk-Jan Ormel.
PvdD is fel tegen toelating van cisgenese, SP-Kamerlid Henk van Gerven en de PvdA willen uit voorzorgsprincipe dat er per geval onderzocht wordt of een gewas veilig is, zoals dat nu bij GGO-gewassen gebeurt.
De Europese voedselautoriteit Efsa oordeelde recent dat cisgenese een veilige methode is.

Of registreer je om te kunnen reageren.