Home

Nieuws

‘Alternatief voor bank nodig’

Amsterdam - Nederlandse bedrijven moeten afkicken van hun verslaving aan bankleningen. Daarvoor pleit Boele Staal, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), dinsdag in het Financieele Dagblad (FD).

Volgens Staal zijn bedrijven veel te afhankelijk geworden van bankkredieten. Ze moeten volgens hem naar alternatieve financieringen gaan zoeken. Dat is nodig omdat de banken door strengere kapitaals- en liquiditeitseisen minder speelruimte krijgen.
“Geld wordt duurder en banken mogen minder risico’s lopen. Vooral bij innovatieve bedrijven, waar de risico’s hoog zijn, is de sector noodgedwongen terughoudend”, zo constateert de bestuurder.
Volgens Staal stappen in Nederland zelfs grootaandeelhouders die in hun bedrijf willen investeren vaak eerst naar de bank. “In het buitenland wordt vaker gekeken naar eigen geld, partnerschap of investeerderskapitaal.”
Volgens de voorman van de NVB is het niet zo dat banken de kredietkraan dichtdraaien. “De kredietgroei in Nederland was in februari 3,7 procent op jaarbasis. Voor de kredietcrisis was dat 13 à 14 procent. Krimp is er nooit geweest, behalve voor leningen onder de 250.000 euro. Geen bank laat een levensvatbaar bedrijf schieten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.