Home

Nieuws 362 x bekeken

Agrariër steunt Britse tankautochauffeurs

Consett – De dreigende landelijke staking van tankautochauffeurs in Engeland kan in elk geval op steun rekenen van landbouwer en vrachtrijder Andrew Spence uit Consett (County Durham).

Spence was in het jaar 2000 een van de ondersteuners van wegblokkades, waardoor destijds 3.000 benzinestations in Noord-Engeland zonder brandstof kwamen te zitten. Hij is bestuurslid van een van de Engelse verenigingen van vrachttransporteurs in de agrarische sector.
De Engelse tankautochauffeurs dreigen met acties om betere arbeids- en werkomstandigheden te bewerkstelligen. Spence maakt handig gebruik van de dreiging door te hoop te lopen tegen de torenhoge brandstofprijzen. Spence: "Om een gemiddelde trekker een dag te laten draaien kost me nu al 200 pond (240 euro). Ik heb vijf vrachtwagens en om die af te tanken kost me 7.500 pond (bijna 9.000 euro). De vervoerders staan met hun rug tegen de muur. Brandstof wordt elke dag duurder, terwijl 63 procent van de prijs uit belasting bestaat."
De messen zijn geslepen, want de vrachtvervoerders zijn vast van plan de regering op de knieën te dwingen. Bij een landelijke staking willen de vrachtrijders helpen de oliedepots te blokkeren en door langzaam te rijden op de snelwegen het verkeer lamleggen. De Britse regering heeft gedreigd het leger in te zetten om de brandstofvoorziening in het land veilig te stellen.
Vorige week riep de Engelse minister Francis Maude de Engelse bevolking op tot het massaal inslaan van brandstof, vanwege de dreiging van een staking. De Britten sloegen inderdaad massaal aan het hamsteren, waardoor veel benzinestations zonder brandstof kwamen te zitten.
De leiders van de transportsector zijn deze week in overleg met de regering. Mocht het overleg falen, dan wacht Engeland een moeilijke tijd. "Wij steunen de tankauto-chauffeurs. We zijn beter georganiseerd dan in 2000", stelt Spence. Om er aan toe te voegen: "Deze keer zullen we de regering ten val brengen."

Of registreer je om te kunnen reageren.