Home

Nieuws 3116 x bekeken 1 reactie

Zes jaar cel voor fraude met knoflook

Dublin – Een Ierse groente- en fruitteler is veroordeeld tot zes jaar cel voor fraude bij de invoer van knoflook uit China. De knoflook werd ingevoerd als appels, waardoor de torenhoge Europese invoerheffing van meer dan 230 procent werd ontlopen. Met de fraude was een bedrag gemoeid van 1,6 miljoen euro.

De fraude werd ontdekt bij een controle door de douane in de haven van Dublin. In een container die volgens de papieren geladen was met 18 ton appels en twee ton knoflook werd in werkelijkheid 21 ton knoflook aangetroffen. Uit nader boekenonderzoek bij het bedrijf bleek dat die fraude al enkele jaren aan de gang was.

De veroordeelde, de 46-jarige Paul Begley, is directeur van één van de grootste telers in het land. De rechter vond het erg moeilijk hem te veroordelen omdat hij ‘een belangrijke bijdrage levert aan de werkgelegenheid en de economie en ook veel doet aan liefdadigheid.’ Desalniettemin is volgens de rechter sprake van een grote fraude waarvoor hij dan ook de maximum straf oplegde. Dat moet volgens de rechter ook afschrikkend werken voor anderen. 

Eén reactie

  • Frans Smit

    Ik dacht dat met de tegenwoordige vrijhandel invoerrechten uit de tijd waren...... Tsss, namaak liberalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.