Home

Nieuws 271 x bekeken

Yara wil productie stikstof uitbreiden met 40 procent

Oslo – Yara International wil de productie van kunstmest op basis van stikstof voor 2016 met 8 miljoen ton, oftewel 40 procent, uitbreiden. De vraag naar stikstof neemt wereldwijd snel toe. Dat heeft Bartolomeo Pescio, hoofd van het Noorse chemiebedrijf in Noord-Amerika, gezegd tijdens een bijeenkomst voor agrarische vertegenwoordigers in het Canadese Winnipeg.

Tot de investeringsmogelijkheden behoort volgens Pescio de bouw van een 2 miljard dollar kostende fabriek, mogelijk bij een bestaande fabriek in Belle Plaine in de provincie Saskatchewan. Deze fabriek zou een capaciteit kunnen krijgen van 1,2 tot 1,3 miljoen ton per jaar. Pescio zei wel dat Yara ook buiten Noord-Amerika de opties tot het openen van een fabriek open houdt.
Omdat een fabriek bouwen wel vier jaar kan duren, moeten investeringsbeslissingen snel worden genomen. Yara, marktleider in het stikstofsegment, kleunde de laatste jaren steeds mis bij overnames, onder meer van het Amerikaanse Terra Industries en de stikstofactiviteiten van BASF in Duitsland, en probeert nu mogelijk in eerste instantie autonoom te groeien.
De vraag naar stikstof neemt de komende jaren volgens Fertilizers Europe snel toe. Het gebruik van stikstofkunstmest in de EU groeit de komende tien jaar volgens de brancheorganisatie toe met 5,5 procent tot 10,5 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.