Home

Nieuws

Wilmar International wil consumentenbusiness uitbouwen

Singapore - Wilmar International, de grootste handelsonderneming in palmolie, wil het Australische Goodman Fielder kopen.

De activiteiten van Goodman Fielder, dat vooral brood, zuivel, slaolie en margarine produceert, maken van Wilmar in navolging van bijvoorbeeld Cargill, Bunge ADM een groot breed internationaal voedingsconcern.
De bank JP Morgan Chase verwacht dat Wilmar de aandeelhouders van Goodman Fielder een premie van ruim 30 procent biedt op de beurskoers eind vorige week. Daarmee komt de waarde van het bedrijf op circa 1,74 miljard Australische dollars (1,4 miljard euro), blijkt uit een berekening van financieel dienstverlener Bloomberg.
Wilmar vergrootte in februari reeds hun aandeel in Goodman Fielder van 2 tot 10 procent. Wilmar is reeds een grote speler in de handel van grondstoffen, met ongeveer 235.000 hectare aan palmolieplantages in Maleisië en Indonesië. Wilmar is wereldwijd naar eigen zeggen de grootste producent van biodiesel op basis van palmolie.
Het is tevens in Azië een belangrijke producent van NPK-kunstmest en levert toenemend graan aan de groeiende markten in China en Zuidoost-Azië. Het bedrijf wil echter naast een grondstoffentak ook 'downstream', waar marges wellicht breder zijn, een positie verwerven. Daarmee volgt Wilmar het voorbeeld van de grootste Amerikaanse agriconcerns.
Wilmar werd in 2010 reeds de grootste speler op de kookoliemarkt in China, en krijgt mogelijk met Goodman Fielder door het aanbieden van een veel breder productenpakket een voet tussen de deur bij de retail. Goodman Fielder exporteert naar 30 landen en is bekend vanwege merken als Quality Bakers-broodproducten, Cornwell’s azijn en Crisco-koolzaad.

Of registreer je om te kunnen reageren.