Home

Nieuws 20 reacties

Wakker dier: betere moederzorg dieren vastleggen in wet

Amsterdam – Staatssecretaris Henk Bleker moet bij de herziening van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren betere moederzorg voor elk dier vastleggen in de wet.

Dat vindt actiegroep Wakker Dier. Zij baseert zich hierbij op onderzoek van het Louis Bolk-instituut. Dit onderzocht in opdracht van Wakker Dier de gezondheids- en welzijnsproblemen die kunnen ontstaan bij dieren als gevolg van moederloze opfok. Volgens het rapport worden kalveren angstig en minder sociaal, bij legkippen ontstaat meer verenpikken en kannibalisme en biggen hebben veel last van diarree en groeiverstoring bij te vroeg spenen.

Laatste reacties

 • eleonora

  Dat had al veel eerder moeten gebeuren,met name onder pasgeboren kalveren is er veel diarree,dieren die geruime tijd bij hun moeder kunnen blijven hebben ook meer zelfvertrouwen en dus een betere start,overigens scheelt het ook dierenartskosten.

 • Me.

  Hoe eerder een jong dier weggehaald wordt bij moeder, hoe minder stress dit oplevert. Een dier raakt, met verloop van tijd namelijk gehecht aan elkaar, waardoor de stressfactor bij scheiding alleen maar hoger wordt. Met name bij koeien en kalveren is dit waarneembaar. Of een kalf sneller last krijgt van diaree heeft met name met biestopname in de eerste 24 uur te maken (antistoffen) en daarnaast kan huisvesting en hygiene er veel invloed op hebben. Wanneer een kalf bij de moeder gehouden wordt, is de kans op een hogere infectiedruk alleen maar groter. Ook is het minder goed controleerbaar of een kalf wel genoeg voeding krijgt wanneer het bij de koe blijft lopen (zeer belangrijk, in de eerste 24 uur vanwege antistoffen). Daarom ben ik tegen, het langer bij elkaar houden van moeder en dier in het geval het om melkproductie gaat. Al blijft het natuurlijk wel en mooi gezicht, een kalfje naast zijn mama in de wei.

 • mts.menkhorst1

  Eleonora, Je hebt er echt geen verstand van he?
  Een baby gaat de volgende dag toch ook niet met de moeder weer naar kantoor?
  Juist het hygienisch opvangen van kalveren voorkomt diarree.Lees verder de reactie van Me.

 • boertheo

  zeer voorspelbaar dat wakkerdier dit vindt, zij laten alleen maar onderzoeken doen om de dierhouderij in nederland in discrediet te brengen. niet om wetenschap te bedrijven ik wil wedden dat je met de zelfde gegevens het tegedeel kunt bewijzen. kortom kansloos

 • bouwmeester

  Angstig word een kalf als het bij de moeder blijft lopen, probeer maar eens een kalf te pakken dat 2 weken bij de moeder gelopen heeft.Ziek kunnen ze ook worden als bij de moeder blijven lopen.
  Marius

 • jan1

  Een kalf dat bij de koe blijft lopen krijgt via de biest maar 20 tot 30 % van de antistoffen binnen van wat ze eigenlijk nodig heeft.

 • bert.fernhout1

  waar haalt bouwmeester die wijsheid vandaan?

 • bert.fernhout1

  kwats jan kwats

 • V.O.F. De Katwinkel

  Mijn voorstel is dat de mensen van wakkerdier eens een maand of 4 bij de reguliere veehouderij stage gaat lopen.
  dan ben ik er van overtuigd dat de meningen wat genuanseerder zijn.
  er zijn overal exessen en dat haalt ons imago naar beneden.
  De doorsnee boer is trots op zijn vee en op zijn vak !!!!!!!!!
  BOER BERT

 • idv

  Eleonora en co begin maar eens met verplichte borstvoeding voor elk kind te eisen ! voordat je over de dierenwereld begint te praten en verplichte sterilisatie van alle vrouwen na 3 kinderen want het probleem van deze wereld zijn de mensen, ga het maar eerst eisen in de moslimlanden !

 • flinkert

  Ben het eens met De Katwinkel. Bij wakker dier en gelijksoortige organisaties bestaat veel ontwetend over allerlei zaken, voor wat betreft de (melk-)veehouderij. Een verzoek aan die groep mensen om zich eens op de hoogte te stellen omtrent hooe het werkelijk gaat in de agrarische sektor. Natuurlijk zijn er hier en daar zaken die eigenlijk niet kunnen, maar het is gewoon onterecht om daarmee de hele sector over 1 kam te scheren!

 • corine

  Tjonge jonge, wat kunnen mensen zich druk maken om dieren die het hier in Nederland hartstikke goed hebben.
  Ga eens in de wereld van de gezondheidszorg kijken en ga daar je energie in stoppen, want daar zijn mensen die deze aandacht harder nodig hebben dan de dieren hier in Nederland die niets tekort komen.
  Als heel wakker dier zich is in gaat zetten voor mensen die hulp nodig hebben, dan weten ze tenminste weer wat echt belangrijk is in deze wereld en dat is naastenliefde!!!!!!!!!

 • jampie

  Goed zo, Corine

 • Wian

  is ene Mariane ook niet net moeder geworden kan ze gelijk het goede voorbeeld geven zijn we daar te minste de eerste 15 jaar van verlost.

 • Bloemestein

  Is het ook niet zo dat bij de opdracht van 'wetenschappelijk'onderzoek het resultaat eigenlijk al vastligt?

 • Mels

  Natuurlijk,wie betaald bepaald.

 • Lageschaarrgsd

  Afgelopen week hoorde ik in het nieuws dat er een bejaarde in een stad 2JAAR!!dood in zijn huis had gelegen,ook schijnen er in de grote steden veel ouderen in eenzaamheid te leven,zoiets komt op het 'boerenland'niet voor.Als die 'dierenvrienden 'zich daar eerst eens mee bezig gaan houden,want volgens mij gaat dat aan deze personen voorbij..

 • Ineke1

  Menkhosrt1 idv corinne
  Dat komt allemaal juist omdat er in de veehouderij constant familiebanden worden gedwongen (dwangfokkerij o.a. door inseminatie) en verbroken kalfjes die zo snel mogelijk naar de slacht moeten en zo. en ze zijn allemaal maar een nummer.....
  En waarom denk je dat vouwen geen borstvoeding meer geven... juist ja de mensen vonden het nodig dierenmelk te gaan drinken!.
  Moedermelk is voor mensenbaby's nu wordt die van de koeien gestolen en aan de mensenbaby's gegeven...
  De koe hoort met haar mannetje en 1 á 2 kalveren in de vrije natuur, en een mensenbaby hoort bij z'n mensenouders, daar horen zij melk te drinken tot ze vast voedsel kunnen eten, daarna niet meer!. Botontkalking komt dan ook Met name voor in landen waar (veel) melk van dieren wordt gedronken.
  Dieren en hun melk zijn geen voedsel voor mensen. in de 'Moslimlanden' (en zo) zijn ook die gedwongen huwelijken en zo (en geselecteerde geboortes d.m.v. abortussen) en worden te veel kinderen geboren ook als ze het liever niet willen. Alles is nou eenmaal aan elkaar verbonden al zouden sommigen dat niet willen begrijpen, in die landen worden veel van onze afgedankte koeien, geiten en kippen geconsumeerd. Men is wat men eet tenslotte!.
  De stoppende veeboeren zouden beter voor bejaarden kunnen gaan zorgen in plaats van de voedsel en waterverpillende dieren die in slavernij leven. Iedereen blij!.

 • krulekoare nijeveen

  ik geloof niet dat ik ooit zulke onzin heb gelezen als hierboven...

 • Flyinghollander

  Ineke, je bent toch veganisten, dus enige discussie met jou niet te doen of ben je weblog al weer vergeten.
  Elinera heeft ook nog nooit een bedrijf bezocht blijkt wel weer.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.