Home

Nieuws 1153 x bekeken

WLTO Verzekeringen deed nooit onderzoek naar risico’s

Haarlem – WLTO Verzekeringen sloot een deal tot het bemiddelen van obligaties voor recreatiepark Hof van Saksen, nog vóór opdrachtgever Phanos een prospectus had gemaakt.

WLTO Verzekeringen sleutelde mee aan het product maar deed op geen enkel moment onderzoek naar de risico’s. Dat heeft oud-verzekeringsadviseur Arjan van Gaalen van WLTO Verzekeringen verklaard tijdens een getuigenverhoor bij de rechtbank in Haarlem.
Het recreatiepark kon alleen overleven door een schikking volgens welke zo’n zevenhonderd boeren meer dan 20 miljoen euro verloren. Op dit moment strijden nog zo’n veertig boeren om volledige compensatie door LTO Noord Verzekeringen, waarvan WLTO Verzekeringen een rechtsvoorganger is. Het overige deel ging akkoord met een schikking volgens welke ze 15 procent van hun inleg terugkregen in ruil voor een afstandsverklaring. De vader van Van Gaalen investeerde ook en procedeert momenteel tegen LTO Noord Verzekeringen.
Volgens Van Gaalen heerste in 2004, toen WLTO Verzekeringen met het bemiddelen begon, een soort crisissfeer bij het bedrijf die tot enige druk leidde. Voor dochterbedrijven hing volgens Van Gaalen een koude sanering in de lucht vanwege het voorgenomen en in 2006 gerealiseerde samengaan van regionale standorganisaties WLTO, GLTO en NLTO. De verzekeringsbemiddeling liep al enige jaren niet goed en een andere dochter van de WLTO, WLTO Advies, was al verkocht aan GIBO. ”Vastgoedbeleggingen leverden een mooi rendement”, aldus Van Gaalen.
Eerder had de organisatie voor een commissie van 3 procent op binnengebracht kapitaal veel boeren laten investeren in het moederbedrijf van recreatiepark Roompot, ZIB, aldus Van Gaalen. De scheiding van de BV WLTO Verzekeringen en de vereniging WLTO lijkt uit de getuigenis van Van Gaalen niet scherp te zijn geweest. Hij was zelf in dienst van de vereniging maar werkte in een commerciële functie. Volgens Van Gaalen werkte WLTO Verzekeringen voor Phanos actief mee aan het ontwikkelen van het beleggingsproduct, maar vulde Phanos de details in.

Of registreer je om te kunnen reageren.