Home

Nieuws 9330 x bekeken 7 reacties

Vraag naar mest groeit

Doetinchem – Over een aantal weken zou weleens een tekort aan drijfmest kunnen onstaan. Dat zegt Willy Wolfkamp van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).

Volgens Wolfkamp is het uitrijden van mest in grote delen van het land op volle gang. Voor een aantal akkerbouwers is het akkerbouwseizoen al vroeg begonnen waardoor de vraag naar mest groot is. Hierdoor zijn de prijzen die varkenshouders moet betalen om de mest af te voeren in een maand tijd flink gezakt, naar 11 euro per kuub voor Midden Nederland tot 14 a 15 euro per kuub voor het Oosten van het land. In het Zuiden van het land liggen de afzetprijzen van varkensmest nog hoger, rond de 18 euro per kuub. Volgens Wolfkamp zullen de mestafvoerprijzen de komende 2 tot 3 weken stabiel blijven omdat de prijsafspraken tussen veehouders en mesthandelaren al eerder zijn gemaakt. Wolfkamp verwacht dat er over drie weken een licht tekort ontstaat aan mest, waardoor de prijzen die de veehouders moeten toebetalen nog met enkele euro’s kunnen dalen.
Uit een inventarisatie onder mestdistributeurs in Nederland blijkt dat de akkers en percelen grasland inmiddels overal in Nederland droog genoeg zijn om mest uit te rijden en dat het drukke tijden zijn. In sommige delen van het land wordt zelfs dag en nacht gereden. Of de prijzen van afvoerkosten van mest nog verder zullen dalen wordt door de handeleren betwijfeld. Mestdistributeurs in het Zuiden van het land zien de prijs deze week misschien nog dalen, maar geven aan dat dan de bodem wel bereikt is.

Laatste reacties

 • hertha

  Het wordt tijd dat er geld voor drijfmest betaald wordt, het wordt altijd als afvalprodukt gezien, maar het is een waardevol produkt voor de grond.

 • Rob Tettero

  @ Hertha, Zo is het maar net, hier in Hongarije is het nog geld waard. In nederland is het puur de kwestie van vraag en aanbod waarin de veehouder geen kant op kan. (aanbodmarkt)

 • Mels

  Nee Rob,het probleem in Nederland zit em in de aanwending,wij gaan straks weer een mengdel van RDM en VDM gebruiken op de aardappels en door de zotte verplichting tot inwerken van de mest,kom je nergens anders op uit dan de sleepslang met de structuur schade tot gevolg,ons voordeel zit nu in het feit dat we op voor bestellen en dus een beetje overhouden aan de mest,mocht dit over raken dan stappen we weer over op kunstmest als er kosten komen aan het gebruik van mest,voor de akkerbouw is deze situatie het gunstigst,nu loont het om mest te gebruiken en neem je wat(mogelijke)schade voor lief,wordt je voor gebruik niet meer beloond dan is het snel over.

 • jampie

  tja, als granen en dus voer duurder wordt hoor je vooral de varkens houders en als akkerbouwers niets voor de tarwe krijgen en voer goedkoop is zeggen de varkens houders ook niet ik doe je er wat bij. In het mestverhaal lachen de handelaren en de overheid en wij als boeren hebben het er maar mee te doen hebben. punt is ook dat als je 1000 koeien of 10000 varkens houd en 2 ha grond hebt dat dat niet past.. In wat grotere landen zit je hier niet mee... enz.

 • grolschzetor

  Verzot zooitje de landbouw in Nederland.. Beetje passend bij het verhaal van Hans Huijbers (ZLTO) en Daan van Doorn (ex-Vion)... Het is telkens wel weer tegen elkaars been aan trappen.. landbouw met meer elkaar in de waarde laten en niet allemaal als cowboys rond roepen !

 • roelfie

  Is er nog mest?

 • Mels

  Had net nog een halve kilo,ha ha

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.