Home

Nieuws 1768 x bekeken

Voedseljutters ruimen oogst boeren op

Eindhoven – Ontwerpster Noesjka Klomberg heeft het project Voedseljutters opgericht.

Een club mensen die na toestemming van de boer de resten oogst van het land mogen halen. Dat meldt dagblad Trouw.
Klomberg heeft met veertig boeren een afspraak gemaakt dat de voedseljutters na de oogst langs kunnen komen om datgene wat bij de oogst is achtergebleven te jutten. ”De jutters betalen 45 euro, daarvoor krijgen ze een juten schoudertas, een pasje en een inlogcode voor mijn voedseljutters-website. Op de site staan alle locaties waar gejut mag worden”, aldus Klomberg. Van het ledengeld gaat 20 euro naar de boeren. Dat levert per boer een zakcentje van 450 euro op.
Klomberg is ontwerpster maar vindt dat mensen weer in contact moeten komen met het boerenland. Ze heeft daarom haar afstudeerscriptie aan de Design Academy in Eindhoven gewijd aan voedselverspilling. Toen kwam ze ook op het idee voor het project Voedseljutters. Volgens de ontwerpster blijft er 5 tot 10 procent van de oogst op het land liggen.
Het jutseizoen begint in juni, dan is er genoeg geoogst en valt er voor de jutters elk weekend wel wat sla, rabarber, witlof, wortels en fruit te halen. Voor het nieuwe seizoen hebben zich al 350 jutters gemeld, vooral uit Brabant en Zeeland. Als meer boeren zich aanmelden is de ambitie om het project landelijk van de grond te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.