Home

Nieuws 1364 x bekeken

Vliegveld Lelystad gaat toch voor uitbreiding

Lelystad – Een flinke uitbreiding van de luchthaven in Lelystad is toch mogelijk. Dat stelt voormalig minister van Vrom Hans Alders in vrijdag gepresenteerd advies.

Eind vorig jaar sneuvelde uitbreidingsplannen nog bij de Raad van State, nadat boeren bezwaar hadden gemaakt. Zij vrezen namelijk voor schade aan hun gewassen. In het rapport stelt Alders dat er weinig negatieve gevolgen voor de landbouw te verwachten zijn, maar dat dit wel nauwlettend in de gaten moet worden gehouden.
Vanaf 2015 zou Lelystad Airport kunnen groeien naar 25.000 zogenoemde vliegbewegingen per jaar. Vijf jaar later is een verder toename mogelijk, tot 45.000 starts of landingen van vliegtuigen. Dan moet een tussentijdse evaluatie wel positief uitvallen. Alders heeft er vertrouwen in dat zijn plan standhoudt bij de rechter.
Gemeente en provincie hebben positief op het advies gereageerd. Volgens gedeputeerde Jaap Lodders is het 'de doorbraak waar we op hebben gewacht'. De twee partijen verwachten nog dit jaar een uitwerking van de plannen te kunnen presenteren.
Met het rapport oefent Alders voor de derde keer in korte tijd invloed uit op de landbouwsector. Eerder voerde hij de landelijke dialoog megastallen en zat de taskforce biodiversiteit voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.