Home

Nieuws 1970 x bekeken

Verzet tegen Drents windmolenpark

Assen - De Natuur en Milieufederatie Drenthe gaat zich actief verzetten tegen windmolenparken in het veenkoloniale gebied in Drenthe.

Hoewel de organisatie windenergie in de Veenkoloniën steunt, is er volgens hen te weinig rekening gehouden met landschap en inwoners. Volgens de organisatie dicteren afspraken tussen boeren en projectontwikkelaars het proces.
Het Rijk wil in de gemeente Aa en Hunze een windpark, Oostermoer geheten, aanleggen. Vorig jaar is de procedure al gestart voor de aanleg van windpark De Drentse Monden in de gemeente Borger-Odoorn. De windparken grenzen aan elkaar en krijgen een gezamenlijke omvang van 420 tot 600 MW.
De Monden is een project waarbij 40 boeren uit de omgeving Exloërmond samen met het bedrijf Raedthuys Groep uit Enschede ten minste 50 molens willen bouwen. Windpark Oostermoer is een initiatief van een groep boeren en het Utrechtse bedrijf Windunie Development. De boeren zien in energieopwekking een lucratieve neventak. In Duitsland namen windparken al veel eerder een vlucht.
Volgens de natuurbeschermingsorganisatie is “de maat van deze plannen volstrekt zoek” en zoekt het Rijk “de maximale confrontatie met het landschap en de bewoners in het gebied.” De organisatie wijst erop dat net over de provincie grens in Groningen het windpark N33 met een capaciteit van 120 MW in voorbereiding is, en ook Emmen werkt aan een windpark.

Of registreer je om te kunnen reageren.