Home

Nieuws 785 x bekeken

Verlenging voor Klazienmiddeltjes tot 2014

Den Haag - De middelen op de lijst Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB) mogen nog in elk geval tot 1 januari 2014 worden gebruikt.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder had het toelatingscollege CTGB aangekondigd de lijst op korte termijn te schrappen, maar hier bestond in de sector en de politiek veel verzet tegen. Veel boeren maken gebruik van ‘Klazien uit Zalk-producten’ om bijvoorbeeld de verspreiding van virussen tegen te gaan, of snoeiwonden te dichten. Met het intrekken van de regeling, nodig vanwege de nieuwe Europese gewasbeschermingsrichtlijn, zou dat niet meer zijn toegestaan.    
Om ook na volgend jaar de middelen te mogen blijven gebruiken, is het nodig dat hiervoor een goedkeuring als basisstof of toelating als gewasbeschermingsmiddel wordt afgegeven. Bleker gaat nu overleg voeren met de Europese Commissie over de criteria hiervoor, die uiterlijk in mei bekend moeten zijn. Ook wil hij samen met het CTGB een voorlichtingsavond voor boeren organiseren om één en ander toe te lichten.   
Overigens is de datum van 1 januari 2014 niet in beton gegoten. Voor die tijd aangeschafte middelen mogen tot achttien maanden na de deadline worden gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.