Home

Nieuws 784 x bekeken

Verhagen: NMA mag niet te ver gaan bij advies met ondernemers

Den Haag - De NMA mag vooraf geen mededingingstechnisch advies geven aan individuele zaken of de dialoog aangaan met de gereguleerde sectoren.

Dat schrijft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer. Zijn standpunten zijn opvallend, zeker omdat staatssecretaris Henk Bleker van hetzelfde ministerie juist vindt dat ondernemers vrijblijvend meer informatie moeten kunnen inwinnen bij de NMA, om hiermee te toetsen of hun ideeën voor bundeling toelaatbaar zijn binnen de mededingingswet.
Verhagen vindt het goed dat de NMA de transparantie en de dialoog met de secotren verbetert, maar de organisatie mag hierin niet te ver gaan, aldus de minister. Hij constateert dat de NMA hierin steeds beter de balans vindt; bijvoorbeeld door rondetafelgesprekken te voeren met vertegenwoordigers van de sectoren. Zo is er een gesprek geweest over duurzaamheid in de agrarische sector.
De NMA schreef in 2011 voor 50 miljoen euro boetes uit.  Door hun afschrikkende werking dragen de boetes bij aan verbetering van de naleving van de mededingingswet”, aldus Verhagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.