Home

Nieuws 1702 x bekeken

Veerman: ’Europese nitraatrichtlijn verouderd’

Doetinchem – Oud-landbouwminister Cees Veerman bestempelt de Europese nitraatrichtlijn als verouderd. De richtlijn uit de vorige eeuw blokkeert nieuwe alternatieven voor dierlijke mest of kunstmest uit fossiele brandstof.

In de debatserie It’s Food Stupid met als thema ’De toestand van de wereld verklaard vanuit voedsel’, hekelde Veerman het slordige gebruik van de eindige voorraad fosfaten in de wereld. Ook met mineralen zouden de boeren in de wereld zuiniger moeten omgaan, zoals in Nederland de tuinbouw heeft voorgedaan, aldus Veerman.
Efficiënter en dus duurzamer gebruik van fosfaten en mineralen wordt volgens de oud-minister gehinderd door overheidsregels die niet meer van deze tijd zijn. ”De Europese nitraatrichtlijn laat niet toe dat het digestaat dat overblijft na de vergisting van plantenresten als kunstmest wordt gebruikt”, legde Veerman een volle zaal in De Rode Hoed in Amsterdam uit. ”Die richtlijn van 21 jaar geleden is verouderde wetgeving. Maar krijg in Brussel maar eens een nieuwe richtlijn aangenomen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.