Home

Nieuws 447 x bekeken

Veel te weinig ecologische zones in Brabant

Den Bosch – Het gaat Brabant bij lange na niet lukken om voldoende verbindingszones aan te leggen van het ene natuurgebied naar het andere.

Met dit tempo wordt in 2018 slechts een kwart van de afgesproken 1.596 kilometer behaald. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de provincie is uitgevoerd.
Brabant wil een aaneengesloten netwerk van natuurgebieden zodat dieren en planten zich goed kunnen verspreiden. Dat wordt moeilijk zonder die ecologische verbindingszones.
Het onderzoeksbureau heeft de periode tot 2010 bekeken. Volgens een provinciewoordvoerder is inmiddels de subsidieverstrekking versoepeld en zijn er meer aanvragen geweest. Hoeveel meer, kon hij niet zeggen.
Het animo bij de waterschappen en de gemeenten om subsidie aan te vragen om zo’n zone te realiseren, is volgens de woordvoerder laag. ”De zones staan niet bovenaan de prioriteitenlijst. Bovendien kun je als gemeente je geld maar één keer uitgeven,” aldus de woordvoerder.
Het verbaast directeur Nol Verdaasdonk van de Brabantse Milieufederatie niet dat de verbindingszones niet op tijd kunnen worden aangelegd. ”Zelfs toen het economisch goed ging, hadden gemeenten en waterschappen weinig interesse,” zegt hij. ”Het is al heel lang een heel moeizaam traject.”
Om de doelstelling nog te halen moet de provincie volgens het onderzoeksbureau een aanzienlijke financiële bijdrage doen, waar nog niet in is voorzien.
Het aanleggen van de resterende verbindingszones kost de provincie nog minimaal 98,1 miljoen euro. Waar dat geld vandaan moet komen, is nog niet bekend. Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft laten weten dat het Rijk zich wil concentreren op de kerngebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.