Home

Nieuws

Veel kritiek op duurzame subsidieregeling SDE+

Den Haag – De jaarlijkse duurzame subsidieregeling SDE+ voor groene stroom en groen gas wordt 13 maart weer geopend. Maar betrokken partijen plaatsen hun kanttekeningen, zeker gezien de voorgeschiedenis. Zo vroegen boeren de afgelopen jaren vaak subsidie aan, maar zelden werd duurzaam (biovergister) gebouwd.

Rabobank toonde zich vorige week al uiterst kritisch: ”De helft van de vorig jaar toegekende subsidieaanvragen wordt niet benut. Deze ondernemers krijgen hun projecten niet gefinancierd, simpelweg omdat ze niet rendabel zijn”, aldus Hans van den Boom, sectormanager duurzame energie van de bank. Een beeld dat de Biogas Branche Organisatie bevestigt.
Ook LTO Noord heeft kritiek op de subsidieregeling. ”Biovergisters zijn relatief duur en de overheid geeft de voorkeur aan zoveel mogelijk duurzaamheid tegen een zo laag mogelijke prijs. Het accent zou meer op co2-effectiviteit moeten liggen”, zegt Menno Douma, beleidsadviseur klimaat en duurzame energie van LTO Noord.
”Het is jammer dat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het aan de markt overlaat”, gaat Douma verder. ”Dat is ongunstig voor de Nederlandse boer. De overheid moet bovendien zorgen voor een gelijk speelveld tussen Duitsland en Nederland. Duitse boeren hebben een vaste prijs en kunnen hun groene stroom of gas op het net kwijt. Nederlandse boeren hebben die zekerheden niet.”
Het ministerie was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.