Home

Nieuws 770 x bekeken 4 reacties

Van Rompuy: eigen munt betekent einde unie

Amsterdam – Als Europese landen terugkeren naar hun eigen munt, zoals de PVV dat wil in Nederland, dan valt de Europese Unie uit elkaar en wordt geen recht gedaan aan bereikte vrede, democratie en stabiliteit.

”Het is opgeven van precies die Europese gedachte waar we zo veel aan te danken hebben”, aldus Europees president Herman Van Rompuy zondag in het tv-programma Buitenhof.
Hij reageerde op het onderzoek naar de voordelen van een terugkeer naar de gulden dat PVV-leider Geert Wilders maandag presenteert. Daaruit blijkt volgens Wilders dat de euro de Nederlander veel meer heeft gekost dan met de gulden het geval zou zijn geweest.
Van Rompuy kon nog niet ingaan op de precieze berekeningen zoals die maandag bekend worden. Wel wees hij erop dat niet zomaar in de eerste periode van 5 of 10 jaar uit te rekenen valt wat de voordelen van de euro zijn. Hij benadrukte dat de rentetarieven overal spectaculair zijn gedaald.
Was de eurozone er niet geweest, dan had de financiële crisis veel harder toegeslagen in Europa, aldus Van Rompuy. ”Dan waren we teruggevallen in een crisis zoals in de jaren 30.”

Laatste reacties

 • Mozes

  Het standpunt van Wilders over Europa is voor mij de belangrijkste reden om fel tegen de PVV te zijn. Tot aan de Tweede Wereldoorlog kende Europa tweeduizend jaar van opeenvolgende oorlogen. Sommigen waren extreem bloedig, zoals de Dertigjarige oorlog die in Duitsland heeft gewoed tegelijk met de Tachtigjarige oorlog in Nederland. Toen zijn zesmilioen Duitsers omgekomen, een derde van de toenmalige bevolking.
  Sinds de oprichting van de EU is er vrede en rechtzekerheid in heel Europa.

  Daarnaast is voor Nederland en vooral voor de landbouw de vrije Europese markt van groot belang. Het standpunt van Wilders over Europa is een gevaar voor het Nederlandse belang.

 • biouge

  ik woon zelf in frankrijk, kan maar een ding zeggen, lang leve de nationale munt en geen europa, gewoon ( voor ons dan ) terug naar de franc francais, de euro heeft allen maar ellende met zich meegebracht, de grenzen weer dicht en de douane terug dat zou vooruitgang zijn

 • denker123

  Biouge,u wil de Franse grenzen weer dicht????? dat zal in werkelijkheid ook zo zijn als alle vracht en autoverkeer aan de grenzen gecontroleerd moet worden,zeker in de vacantieperiode De Franse frank zal de waarde krijgen van de Italiaanse lire vlak voor de komst van de euro!!!!!!!

 • denker123

  Hoera Herman van Rompuy

Of registreer je om te kunnen reageren.