Home

Nieuws 2 reacties

Van Doorn: discussie megastallen gaat ons niet voor de voeten lopen

Sint-Maartensdijk - De discussie over de omvang van megastallen gaat ons niet voor de voeten lopen.

“Dat is straks geen issue meer”, zegt Daan van Doorn, voorzitter van de Commissie-Van Doorn en oud-Vion topman. “Eigenlijk moet je over de omvang van de stallen nu helemaal niet discussiëren. Dat moet pas als je bewezen hebt dat je volledig duurzaam produceert. Dan moet je over de omvang van bedrijven gaan praten.”
Van Doorn erkent dat staatssecretaris Henk Bleker van landbouw onder maatschappelijke en politieke druk nu gedwongen wordt om een grens te trekken.
Van Doorn zegt dat de veehouderij het vertrouwen nog niet heeft verdiend om de discussie over de megastallen te voorkomen. “Dat komt op termijn wel, maar de perceptie van de burger is nu nog dat alles door de megastallen komt”, zegt de voorzitter van de commissie die de nieuwe toekomstvisie voor de varkenshouderij heeft ontwikkeld. Hij doelt dan op problemen met dierenwelzijn en risico’s voor volksgezondheid en milieu.
Van Doorn verwacht dat als deze problemen straks zijn opgelost, en de veehouderij helemaal duurzaam produceert, de omvang niet meer ter discussie staat.
De omvang die Van Doorn in zijn rapport aanhoudt voor een duurzaam bedrijf is vier volwaardige arbeidskrachten. “De veehouder moet ook eens een weekend vrij hebben. Dat is ook duurzaam”, vindt Van Doorn.

Laatste reacties

  • aasgieren

    Z.L.T.O. multinational bouwt samen met Multinational Rabo megastallen in vele wereld delen . Hoe hufterig hypocriet je zijn.

  • pdenh1

    Aleer de discussie omtrent al of niet megastallen wordt voortgezet, ware het wenselijk om allereerst studies te maken te maken over de structuren, die men zich op basis van sustainabilty voorstelt te realiseren. Dat zijn voor rundvee-varkens-en pluimveehouderij 'ketenstudies', die de ganse sector productie-consumptie omvatten. Pas daarna kan de keuze omtrent de wijze, waarop de dieren worden gehouden en in welke omvang, worden gemaakt. Dus werk aan de winkel voor de totale veredelingsindustrie in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.