Home

Nieuws

VS wil handelsbelemmerende wet afschaffen

Washington – De Amerikaanse regering wil een wet die handel met Rusland moeilijk maakt, opschorten.

Dat heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Ron Kirk gezegd tegenover een handelscomité in het congres. De wet, bekend als het Jackson-Vanik amendement, verbiedt deals die handel met Rusland makkelijker maken dan met andere landen. De VS staat echter achter Russische toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO en moet de wet dus aanpassen.
Kirk wijst erop dat zonder aanpassing van de wet Amerikaanse boeren niet op gelijke voet met Russische boeren kunnen concurreren. Zowel de VS als Rusland leveren graan, oliezaden en vlees aan landen in Oost-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De wet is overigens in 1974 aangenomen nadat de Sovjet-Unie wetgeving aannam die het joden lastiger maakte te emigreren.

Of registreer je om te kunnen reageren.