Home

Nieuws 294 x bekeken

'VS ondermijnen met initiatief liberalisering diensten Doha-ronde'

Genève - De VS willen een liberaliseringsdeal voor de dienstensector binnen de WTO sluiten.

Dat heeft de Amerikaanse WTO-ambassadeur Michael Punke gezegd. Volgens andere handelsblokken waaronder China, India en de EU kan een dergelijke deal de veel breder georiënteerde en voor de landbouw belangrijke Doha-ronde ondermijnen.
Punke stelt dat het wereldhandelsoverleg verlamd is. De onwelwillendheid van bepaalde machtsblokken te praten over diensten alleen, getuigt volgens Punke van hypocrisie. Daarbij wijst Punke op het grote aantal onderhandelingen voor handelsliberalisering die buiten de WTO reeds worden gehouden. Daarbij valt te denken aan de onderhandelingen tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse blok Mercosur.
Volgens ingewijden is het lastig over één onderwerp een deal overeen te komen, juist omdat op andere terreinen niks te vergeven valt. Zo is de VS zeer gebaat bij liberalisering van de dienstensector, maar zou Brazilië graag meer toegang krijgen tot de Amerikaanse landbouwmarkt.
De WTO is daarom traditioneel ingesteld op de “single undertaking”, wat betekent dat er pas een vrijhandelsdeal is wanneer op alle terreinen een overeenkomst is. De Doha-ronde kan verregaande gevolgen hebben voor wereldwijde agrarische handelsstromen. De landbouw in de EU kan door een dergelijke deal meer concurrentie ondervinden vanuit met name Zuid-Amerika.

Of registreer je om te kunnen reageren.