Home

Nieuws

VS in beroep na uitspraak WTO over labeling vlees

Washington - De VS gaat in beroep tegen een uitspraak van de WTO, die erop neerkomt dat het verplicht op de verpakking vermelden van het herkomstland van vlees in strijd is met vrijhandelsregels.

Zowel Canada als Mexico kwamen al vanaf de intrede van de wet, in maart 2009, bij de WTO in het geweer tegen de verplichte herkomstlabels.
De wetgeving, kortweg COOL genoemd, heeft ertoe geleid dat minder dieren en vlees vanuit Canada en Mexico naar de VS gaan. Slachterijen vinden het moeilijk grondstofstromen te scheiden en kiezen vaker voor alleen Amerikaans vlees. De vleeslobby in de VS vindt net als Canada en Mexico dat de regel handel belemmert en kosten voor slachterijen omhoog brengt.
De COOL-regels hebben ook betrekking op de verpakkingen van vis en een aantal fruitsoorten en groentes, maar de WTO is alleen ingegaan op de verpakking van vlees. Om geclassificeerd te worden als Amerikaans vlees moet het geslachte dier in de VS zijn geboren, gehouden en geslacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.