Home

Nieuws 379 x bekeken

VS, EU en Japan vallen China aan op handelsbeleid

Genève - De VS, EU en Japan zijn gezamenlijk bij de WTO een zaak gestart tegen Chinese exportrestricties voor zeldzame aardmetalen.

Het is voor het eerst dat de traditioneel belangrijkste handelsblokken samen optrekken in WTO-verband. De zaak wordt gezien als een statement tegen de ambivalente houding van China in de handel.
De Chinese economie groeit dit jaar met circa 7,5 procent en groeide de jaren ervoor steeds met bijna 10 procent. Deze groei komt volgens handelscommissaris van de EU Karel de Gucht grotendeels op het conto van toenemende export van producten naar de VS, EU en Japan. Andersom vinden Europese producten, waaronder voeding, slechts mondjesmaat toegang tot China.
Het is volgens De Gucht ontoelaatbaar dat China op het terrein van zeldzame aardmetalen de grenzen naar believen sluit en volgens bronnen zelfs een strategische voorraad opbouwt waarmee het in de toekomst druk kan uitoefenen op andere landen. Eerder gebruikte China haar positie reeds om Japan onder druk te zetten in een conflict over de Diayutai/Senkaku-eilanden.
Zeldzame aardmetalen worden voornamelijk gebruikt in windturbines en high-tech-applicaties als smartphones, laptops en lenzen van camera’s.
De Chinese minister Miao Wei van industrie stelt tegenover staatspersbureau Xinhua dat China zich “actief aan het voorbereiden is om zichzelf te verdedigen”. Het land beschikt volgens de VS, EU en Japan over 90 procent van de beschikbare zeldzame aardmetalen. Wei stelt dat dit alleen het geval is omdat mijnen elders zijn gesloten om het milieu te beschermen.

Of registreer je om te kunnen reageren.