Home

Nieuws

Uitval tot 50 procent bij aflammeren

Lelystad – Op schapenbedrijven is het percentage misgeboorten op sommige bedrijven opgelopen tot 50 procent. Dat zegt Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut.

Op dit moment zijn er nauwelijks nog meldingen van misgeboorten die het gevolg zijn van een Schmallenberg-besmetting.
Tijdens een bijeenkomst over ondermeer de ziekte van Schmallenberg in het Verenigd Koninkrijk meldde professor Richard Elliot van St Andrews University dat de het aantal misgeboorten ook in andere landen oploopt tot de helft van het aantal geboorten. Met name in Frankrijk zou dat het geval zijn.
In het aflammerseizoen zijn ook ooien het slachtoffer geworden van de besmetting. Door de afwijking in de gewrichten bij de lammeren verloopt het aflammeren soms moeilijker. Daardoor kunnen beschadigingen in de geboorteweg van de ooi ontstaan. In Nederland is op informatiebijeenkomsten voor rundvee- en schapenhouders met klem aangeraden om bij problemen bij aflammeren of afkalven de dierenarts in te schakelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.