Home

Nieuws 3 reacties

Triferto: leveringsproblemen KAS in mei

Doetinchem - Triferto vreest leveringsproblemen met KAS. In mei, als boeren naar verwachting bestellen voor de derde gift, zijn voorraden mogelijk ontoereikend.

De onzekere richting van de aardolieprijs maakt dat het prijsverloop zeer onzeker is. Dat zegt Ronald van Hal, namens de Doetinchemse groothandel in meststoffen en verantwoordelijk voor de afzet van stikstofproducten in Nederland.
Een maand geleden waarschuwde Van Hal reeds voor oplopende prijzen. Sindsdien zijn prijzen voor KAS volgens Van Hal opgelopen met 5 tot 10 euro per ton. Boeren hebben veel minder stikstof-kunstmest ingekocht dan in voorgaande jaren omdat ze hoopten of speculeerden op een dalende prijs.
“Nu loopt het storm”, aldus Van Hal, “maar zijn de voorraden in de industrie, tussenhandel en bij boeren beperkt.” De vraag naar de grondstoffen van KAS neemt wereldwijd toe, en de industrie zet steeds meer ver weg af. De oplopende aardolieprijs kan de prijs voor KAS opvoeren, aldus Van Hal. Bij de productie wordt veel aardgas gebruikt en de prijs van aardgas is deels gecorreleerd aan de aardolieprijs.
De prijs voor Noordzeeolie is dit jaar opgelopen van 107 naar 124 dollar per vat. De richting van de prijs is onzeker. De EU en een serie andere landen kopen vanaf juli minder tot geen olie van Iran, terwijl Saoedi-Arabië juist aankondigt de productie op te kunnen voeren.
Adjunct-directeur Ko Francke van coöperatie CZAV, dat het Zuidwesten van Nederland bedient, spreekt van een gemiddelde retailprijs voor KAS van 30 euro per 100 kg ex-btw. De prijs is sinds januari gelijkgehouden, maar ligt 10 procent boven het niveau van vorig jaar. Ten opzichte van september 2010 is de prijs volgens Francke verdubbeld. “We adviseren boeren sinds juni vorig jaar om gespreid in te kopen. De industrie is aan het veranderen.”
Volgens Van Hal kiezen boeren ook vaker voor alternatieve producten, zoals Novurea, een gestabiliseerde stikstofmeststof met 46 procent ureum. Novurea is behandeld met Agrotain, dit is een urease-remmer die stikstofverliezen door vervluchtiging minimaliseert. Het product is duurder dan KAS, maar Van Hal denkt dat Novurea zal worden aangewend op 80.000 hectare, tegen 20.000 hectare vorig jaar.

Laatste reacties

  • snip

    novurea is goedkoper dan kas per ton zuiver N. het is ook te strooien maar wel moeilijker. doordat je hiermee kleine hoeveelheden hoeft te strooien

  • pietkorevaar

    powerbasic is veel beter voor de graskwaliteit en gezonde koeien. Heb geen KAS meer nodig.

  • truurd

    Dan gaat iedereen toch vloeibare kunstmest aanwenden, zakt de prijs vanzelf wel. Stelletje boefen, die fabrikanten.

Of registreer je om te kunnen reageren.