Home

Nieuws 7636 x bekeken 18 reacties

Trekkerrijbewijs niet voor 1 januari 2014

Den Haag – Het trekkerrijbewijs kan niet eerder dan 1 januari 2014 worden ingevoerd, vanwege procedurele redenen.

Dat zegt minister Schultz van Haegen van infrastructuur in reactie op vragen van VVD-kamerlid Charlie Aptroot. Hij pleit ervoor het trekkerrijbewijs een jaar eerder in te voeren, per 2013. Schultz van Haegen zegt dat het aanpassen van de wet en het ontwikkelen van toetsen en lesmateriaal ook tijd kost.
In het nieuwe trekkerrijbewijs wordt een uitzondering gemaakt voor chauffeurs van grasmaaiers en andere kleine voertuigen. Hiermee wil het ministerie voorkomen dat groenbeheerders ook een trekkerrijbewijs moeten halen.

Laatste reacties

 • tiny

  is het de bedoeling dat wij in de agrarische sector dan allemaal opnieuw een trekker rijbewijs gaan halen De meeste rijden al vanaf hun 16 de een trekker en hebben tevens een rijbewijs voor auto en misschien ook nog vrachtwagen Dan wordt het weer een bewijs om geld in de schatkist te krijgen !!!

 • mf rijder

  ach, het zal nog wel een keer uitgesteld worden..

 • fa. de Graaf

  Het is toch niet te geloven, dat ik die al 50 jaar tractor rij, straks nog op mijn 65ste een tractor rijbewijs moet gaan halen, terwijl ik ook 5 stempels in mijn rijbewijs heb, ook voor het spuit diploma heb ik les gehad van mensen die nog nooit gespoten hadden, dan denk je wat doe ik hier. Het wordt tijd dat er een vakbekwaamheids certificaat komt voor politici en bestuurders, want de meeste denken allen op korte termijn. Dirk de Graaf. Julianadorp

 • NHSanderJD

  @tiny, degene die hen 'tractorcertificaat' of 'autorijbewijs' hebben hoeven hem niet opnieuw te halen. Als deze wet is ingegaan en je hebt beide niet, dan moet je een T-rijbewijs halen of je vrachtwagen rijbewijs.

 • kevin

  volgens mij hoeven personen van 18 en ouder die een B rijbewijs hebben geen examen te doen zover ik t snap.

 • jasper otte

  als je autorijbewijs hebt, hoef je alleen maar T bij te schrijven volgens mij.

 • Willem1962

  Trekkerrijbewijs???
  Dat kromme papiertje was volgens mij al 'verplicht' ergens eind jaren zeventig als ik mij goed herinner. Waarom dan nu weer???? (ik woon al een tijdje euh, 'over de grens' zeg maar, vandaar)

 • Mulders

  @willem1962 Dat groene papiertje is eigenlijk niet eens verplicht en alleen een verzekerings verhaaltje.

 • gerstiroma

  een trekker rijbewijs is hard nodig voor jongelui en dan voor je 18 jaar niet op die grote racemonsters, net als bij motoren kleiner beginnen, verder als ze geld van ons willen kan het ook snel geregeld, ook ben ik het met de Graaf eens dat er een diploma voor politici moet komen, velen zijn echt onbekwaam voor wat ze vertegenwoordigen

 • ferguson1150

  helemaal met dirk eens.
  kijk sommige moeten zelf ook eens wijzer worden, als een jochie of grietje van 16 zijn (trekker rijbewijs) gehaald heeft.
  alles in zijn 1laag en op het erf.
  moeten ze niet gelijk met trekker +kieper de weg op .
  maar als zòn gastje het papiertje op zak heeft, denkt deze dat hij of zij de beste chaufeur van de wereld is.
  en als je dan vraagt of ze kunnen trekkerreiden , dan zeggen ze volmondig ja.

  dit kun je niet vergelijke met ons.
  wij moesten thuis, zo gouw je de koppeling in kon trappen al mee het land in om naast te reiden.
  en wee je gebeente dat je een rare slinger maakte, dan kreeg je op je barst.
  wat jaren later ree je met een dubbel stel achter je kont (en je was nog geen 16).
  kijk dat is ervaring.
  en ga nu niet aan ons vragen, die al zowat hun hele leven op de trekker zitten.
  om nog eens om een stempeltje in ons rijbewijs te laten zetten.
  dit is echt van de zotte.

  willem pronk

 • Rijschool ARGUS

  T-Rijbewijs 2014
  in 2014 wordt het trekkerijbewijs ingevoerd. Er komt een overgangregeling, zodat diegenen die op het moment van invoeren van het T-rijbewijs in het bezit zijn van het rijbewijs B of een trekkercertificaat, niet alsnog Het T-rijbewijs hoeven te halen.
  Voor uitgebreide informatie verwijs ik naar mijn site. rijschool-argus.nl

  Piet Dillema

 • Jappie Boek

  Mijn zoon is 16 maar moet nu al het nieuwe rijden doen met de trekker en een ladewagen en op de spiegels rijden sinds 1januari. en nu lees je dit weer dat het rijbewijs nog lang niet is ingevoerd wil nu weten hoe hij nu moet afrijden op het nieuwe rijden of mag het nog op de oude manier

 • Rijschool ARGUS

  T-rijbewijs 2014

  In aanloop naar de vernieuwde examinering in 2014, worden de huidige exameneisen aangepast. Dat betekent dat het theorieexamen is aan gepast, niet meer uitsluitend muliple-choice vragen, maar ook kennisvragen enz. Daarnaast gaat ook de verkeersdeelname aangepast worden. (er moet straks gelest worden).

  Dus inderdaad het oude systeem gaat niet meer op. We hebben er met z'n allen zolang tegenaan zitten schoppen dat we het oude rondje op het erf niet meer van deze tijd vinden.
  Mede omdat de trekkers steeds groter / zwaaarder en sneller worden, 50 is normaal 60 al geen uitzondering meer.
  Momenteel is de wettelijk toegestane snelheid nog steeds 25 km/u, straks in de nieuwe regeling gaat dat waarschijnlijk 40 km/u worden.
  (wees dus blij met betere / veiliger geschoolde verkeersdeelnemers)

  Piet Dillema

 • Peter1125

  haha, ik moest toen ik zestien was met een trekker en een wagentje de weg op rijden, bij de eerste kruising zei die man die mee reed, nou jongen, hier terug draaien, en dan achteruit de schuur weer in, en dan vind ik het wel goed. en zo makkelijk ging dat, maar dat zal nu nog wel zo zijn.
  ik mocht thuis op de trekker op het moment dan ik sterk genoeg was om de koppeling in te trappen, en het stuur rond te krijgen, en stond in de cabine, want als ik zat kon ik nergens bij, haha!
  lijkt mij sterk dat wij nog een soort rijles gaan krijgen.
  het lijkt me waarschijnlijker dat wanneer we over tien jaar weer op boerderij.nl kijken er een nieuwsbericht staat met als kop: Trekker rijbewijs niet voor 1 januari 2024

 • Demeter

  Ik heb mij motorrijbewijs ook nog kunnen halen met een zogenaamde oefenvergunning, waarmee je zonder rijbewijs kon rijden in een deel van je gemeente. 75 Gulden voor het examen wat een kwartier duurde en ik kon gaan rijden op mijn 6-cilinder Kawa Z1300 met 120 pk, een paar maanden na mijn 18 de verjaardag.
  Helaas is dit voor de nieuwe motorrijders ook veel moeilijker geworden.
  Tegenwoordige moet je voor je bromfiets ook een AM-rijbewijs hebben, hiervoor is ook een overgangsregeling geweest.

 • boerderijf1

  Van mij mag dat morgen al ingevoerd worden. Kan tenminste eindelijk legaal in Duitsland gereden worden....

 • telefoon

  natuurlijk is iedereen er over uit dat een 16 jarige niet met 50 ton zomaar dwars door de stad kan rijden. (aan gebrekig inzicht ) Het nieuwste wat ik heb gehoord dat ze vanuit de ministerie het op de computer willen uitvoeren om een examen te doen voor de trekker. Dus dat houd in dat nog iedere leek mee kan doen . Ik denk zelf dat ze het daar niet helemaal begrijpen ( natuurlijk weer mensen die alleen op een kantoor stoel zitten).zou het ook niet eens handig zijn hoe het echt in de praktijk gaat.

 • fendtfavorit4s

  kijk ik ben het eens met dat er een beter systeem moet komen voor het rijbewijs en dat daarmee de 16 / 17 jarigen niet gelijk op het grote materiaal kunnen rijden maaaaaaaaaar de 16 en 17 jarigen worden hier afgescheept als niks kunnent en zo maar dat vind ik niet terecht de meesten hebben het ook al thuis in het land geleerd maar zijn niet ervaren op de weg waar het steets drukker word maar ik vind eigenlijk dat men degene moet gaat aanpakken die deze jeugd de straat op stuurt met dat zware materiaal die moeten ze eens aanpakken die moeten maar eens verantwoording afleggendus ouders en bazen jullie moeten wijzer zijn en deze jeugt er niet opzetten ik weet ook wel tis lekker makelijk en vooral goedkoop deze jonge krachten maar dit kan echt niet meer.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.