Home

Nieuws 424 x bekeken 1 reactie

Streep door Oostvaarderswold

Lelystad – De provincie Flevoland vreest grote financiële consequenties nu de Raad van State een streep heeft gezet door het natuurplan Oostvaarderswold. De schade kan oplopen tot 140 miljoen euro, zegt gedeputeerde Marc Witteman.


Agrarisch ondernemers in het gebied zien weer ontwikkelingskansen, nu de bestemming weer agrarisch is geworden.
Akkerbouwer Leo van Beusichem zei woensdagmiddag na afloop van een al eerde geplande statenvergadering dat hij nu meteen met bouwplannen naar de gemeente gaat.
Woordvoerder Leonard den Hartog van LTO Noord in Flevoland zegt dat met de beslissing in principe alle beperkingen weer zijn weggenomen. ”Wij hebben altijd gewild dat het gebied agrarisch blijft. En onze uitleg is dat met de uitspraak van de rechter nu elke agrarische ontwikkeling weer mogelijk is.”
LTO Noord wil graag in overleg komen met de provincie, al liggen er nog diepe en verse wonden, die nog lang niet geheeld zijn. ”Er zijn persoonlijke verhoudingen verstoord”, aldus Den Hartog. ”We hopen dat het gezond verstand weer gaat zegevieren.”
In Provinciale Staten werd woensdag met gemengde gevoelens gereageerd op de uitspraak, die in feite de provinciebestuurders een brevet van onvermogen geeft. Volgens de Raad van State is het inpassingsplan Oostvaarderswold financieel niet deugdelijk onderbouwd en bovendien niet goed gemotiveerd.
In het gebied is nog wel een verordening van kracht – die gekoppeld was aan de natuurplannen – en die ontwikkelingen op agrarische bedrijven beperkt. Wat er moet gebeuren met de aangekochte 1.100 hectare landbouwgrond is nog onduidelijk. Die gronden zijn al doorgeschoven naar natuurbeheerders. Het is onduidelijk of de provincie die gronden weer kan terugclaimen en eventueel verkopen, mocht dat de wens zijn.
De plannen voor het natuurgebied hebben betrekking op 37 agrarisch ondernemers. Een aantal van hen zit met het gehele bedrijf binnen het plangebied, zoals ook Leo van Beusichem. ”Toen ik woensdagochtend hoorde dat het natuurplan vernietigd was, kon ik het bijna niet geloven.” Op de publieke tribune bij provinciale staten groeide zijn ongeloof zo mogelijk nog. Hij kreeg de indruk dat de provinciale parlementariërs nog steeds niet doordrongen zijn van het feit dat het plan financieel niet haalbaar is. ”Ik denk dat de crisis ons gaat redden. Dit kan gewoon niet doorgaan.”
Het Flevolands college neemt enkele weken de tijd om de situatie in beeld te brengen. Ondertussen loopt ook nog een overleg met het rijk. Bij de bestuursrechter in Zwolle loopt nog een procedure van de provincie tegen het rijk.

Eén reactie

  • Mels

    Wat is nu het probleem voor de provincie,de wereld op zijn kop,eerst grond kopen en nu zitten ze zogenaamd met de grond,lees de financiele strop,denk dat er genoeg gegadigden zijn voor de percelen,recht,goed verkaveld,jonge zeeklei,wat wil je nog meer,bord erin timmeren en ze staan in de rij.

Of registreer je om te kunnen reageren.