Home

Nieuws 344 x bekeken

Stolpboerderij blijkt ouder dan gedacht

Hoogkarspel - Stolpboerderijen sierden de Hollandse landschappen veel eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Donderdag maakte wethouder Luzette Wagenaar-Kroon van de gemeente Drechterland bekend dat in Hoogkarspel een stolpboerderij is 'ontdekt' die rond 1560 is gebouwd. Tot voor kort ging men ervan uit dat de oudste exemplaren dateerden van bijna een halve eeuw later.

De ontdekking werd enkele maanden geleden gedaan. Het houten vierkant dat de constructie vormde van de stolp, bleek qua houtsoort en datering uniek. Drechterland gaf Archeologie West-Friesland de opdracht het hout nader te onderzoeken. Dit onderzoek toonde aan dat de eiken die voor de hoofdconstructie zijn gebruikt, in 1559 in Noorwegen zijn gekapt. Het hout is vervolgens per boot naar Hoogkarspel vervoerd, waar de stolpboerderij kort daarna is gebouwd.

Een stolpboerderij is een boerderij waarbij alle bedrijfs- en woonfuncties, zoals stal, hooiberg en woonhuis, gescheiden van elkaar onder één dak zijn ondergebracht. Stolpboerderijen staan voornamelijk in Noord-Holland.

Of registreer je om te kunnen reageren.