Home

Nieuws 1 reactie

’Speculatie leidt niet tot hogere prijzen’

Den Haag – De grote instroom van speculatief kapitaal op agrarische termijnmarkten heeft niet geleid tot hogere prijzen of meer beweeglijke markten op middellange tot lange termijn.

Dat schrijft het landbouweconomisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen Universiteit. De onderzoekers zien geen reden om naar Amerikaans voorbeeld positielimieten op de grondstoffenhandel in te voeren.
Een verklarend mechanisme dat toont hoe financiële speculatie door indexfondsen kan leiden tot structureel hogere prijzen, ontbreekt volgens de onderzoekers volledig. Het LEI stelt wel dat op de korte termijn speculatief kapitaal ”een kleine” invloed op de prijs kan hebben en dat de instroom van kapitaal groot is geweest, hoewel fondsen vaak maar tussen de 0,19 en 2,04 procent van hun portefeuille in grondstoffen steken.
De fysieke en financiële markt hebben volgens het LEI, dat naast het onderzoeken van literatuur ook sprak met pensioenfondsen, geen directe relatie. De financiële markt kan op papier een veelvoud van de fysieke marktvolumes verhandelen, maar uiteindelijk blijft er maar één te leveren grondstoffenpartij, die gebaseerd is op vraag en aanbod.
Het beperken van het aantal contracten dat een belegger of bank in een bepaalde optieklasse mag hebben wordt door het LEI gekarakteriseerd als ”een kuur tegen een kwaal die niet bestaat”, die ”negatieve effecten kan hebben op het functioneren van de termijnmarkten.”
Zo kan volgens het LEI door het oprichten van positielimieten handel verschuiven naar ongereguleerde zogeheten ”over the counter”-contracten of minder gereguleerde markten in Azië. Als limieten te strikt worden gesteld kunnen ook partijen met een direct belang op de grondstoffenmarkt beperkt worden in hun mogelijkheid zich tegen prijsrisico’s in te dekken.

Eén reactie

  • info140

    Hebben ze alleen de Nederlandse markt onderzocht?
    Ze hebben naast het lezen van wat ouder onderzoek, enkele pensioenfondsen wat gevraagd (leid ik af uit de tekst). Lijkt me op die manier echt een heel erg grondig onderzoek geweest te zijn.
    Vooral de constatering dat er geen 'directe' relatie is tussen de fysieke markt en de financiële markt, maakt veel indruk.

    Gelukkig zijn ze in de USA een stuk minder naïef. En gelukkig is de markt daar ook wat groter.

Of registreer je om te kunnen reageren.