Home

Nieuws 452 x bekeken

Schippers: verschillend beleid MRSA is verantwoordelijkheid ziekenhuizen

Den Haag – De verschillende handelswijzen van ziekenhuizen tegenover veehouders die mogelijk besmet zijn met de multi-resistente MRSA-bacterie is de verantwoordelijkheid van ziekenhuizen zelf. Dat schrijft minister Edith Schippers van volksgezondheid in reactie op kamervragen van de Partij voor de Dieren.

De Werkgroep Infectie Preventie (WIP) heeft naar aanleiding van de MRSA-problematiek minimum-regels opgesteld, maar in de praktijk blijkt dat ziekenhuizen deze op verschillende wijzen uitvoeren, mede omdat sommige ziekenhuizen ervoor kiezen een strenger beleid te hanteren dan de werkgroep voorlegt. ”Dit is de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen”, aldus Schippers.
De minister gaat de kosten van monitoring en behandeling van mensen die geïnfecteerd zijn met resistente bacteriën MRSA of ESBL-vormende bacteriën niet verder in kaart brengen, reageert ze op vragen van de PvdD. De kosten van screening en behandeling van patiënten zijn voor rekening van de ziekenhuizen, ook zijn de kosten afhankelijk van de wijze waarop de ziekenhuizen een infectie wordt bestreden.
Het verstrekken van een MRSA- of ESBL-vrije verklaring aan veehouders en hun gezinsleden is volgens Schippers slechts een momentopname, waarmee het de vraag is hoe nuttig een dergelijke verklaring is. ”Bij ESBL-producerende bacteriën is niet bekend hoe lang mensen drager zijn. Hierdoor is niet in te schatten wat een vrijverklaring zou betekenen”, aldus Schippers.
16 procent van de bewoners op een vleeskalverbedrijf zijn MRSA-positief in de neus, bij veehouders zelf is dit 33 procent, bij medewerkers 26 procent en bij bewoners van het erf 8 procent. Op varkensbedrijven is gemiddeld 14 procent drager van de bacterie, bij vleeskuikenbedrijven gemiddeld 5,5 procent.
Hoeveel procent van de mensen op veebedrijven ESBL-producerende bacteriën dragen wordt onderzocht. Bekend is dat 28 procent van de mensen op vleeskuikenbedrijven positief zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.