Home

Nieuws

Schaapskudde loopt in tien dagen naar Groningen

Emmen/Groningen – Een kudde van 350 schapen vertrekt woensdagmorgen vanuit het natuurgebied het Bargerveen in het zuidoostelijke puntje van Drenthe voor een tiendaagse tocht naar de stad Groningen, zo’n 80 kilometer verderop. De schapen worden daar ingezet voor ecologisch bermbeheer. Ze moeten 6 april in de stad aankomen.

Groningen zet al jaren Drentse schapen in voor het begrazen van bermen en plantsoenen, maar het is nu voor het eerst dat de dieren de hele tocht zelf moeten volbrengen. Voorheen werden ze met vrachtwagens vervoerd.
Drie herders begeleiden de schapen, waarbij zij het spoor volgen van een oude handelsroute over de Hondsrug. Ook burgemeesters, wethouders en inwoners van dorpen die de kudde aandoet, zullen als herder een tijdje meelopen.
De gemeente Groningen, Geopark de Hondsrug en Landschapsbeheer Kollingsveen (eigenaar van de kudde) willen zo de bijzondere geschiedenis van de Hondsrug en het ecologisch beheer onder de aandacht brengen. Inzet van een schaapskudde is duurzaam en bevordert een gevarieerde vegetatie in de stadsbermen, aldus de gemeente Groningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.