Home

Nieuws 343 x bekeken

SER: financieel beleid schappen moet transparanter

Den Haag - De product- en bedrijfschappen voldoen over het algemeen goed aan de wettelijk gestelde eisen.

Ook is de representativiteit doorgaans in orde. Wel moeten de meeste schappen hun financiële handelwijze transparanter maken. Ook het vermogensbeleid is niet altijd even duidelijk.
Om die reden komen het Productschap Akkerbouw en het Productschap Vis zelfs onder extra toezicht te staan van de Sociaal-Economische Raad. Dit meldt het laatsgenoemde orgaan in het toezichtsverslag 2011. De toezichtskamer van de SER constateert ook dat diverse schappen moeite houden om hun financiële reserves binnen de perken te houden. Het Productschap Zuivel is er daar één van. Dit schap moet ook de begroting voor 2012 aanpassen om die voldoende inzichtelijk te doen zijn voor sectorgenoten en voor toezichthouders.
Qua voorzittersvergoedingen houden eigenlijk alle schappen zich de laatste tijd aan de gestelde regels. Dat is wel eens anders geweest. Toch moesten de Productschappen Akkerbouw en Tuinbouw, misschien niet toevallig de schappen met de duurste voorzitters, hun regels voor het beloningsbeleid vorig jaar nog wel iets aanpassen. Voorzitter Bergkamp van de Productschappen Akkerbouw, Wijn, Diervoeders en Granen ontving vorig jaar een salaris van 155.000 euro, voorzitter Van Ardenne van het Productschap Tuinbouw kreeg 149.000 euro mee naar huis.
De SER  beoordeelde vorig jaar 221 verordeningen van de diverse product- en bedrijfschappen, en keurde er vier af, of liet die intrekken. Twee ontwerp-verordeningen van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG) over aardappelen zijn wegens technische gebreken aangehouden en liggen nu ter beoordeling bij de Europese Commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.