Home

Nieuws

Rutte legt oproep EP naast zich neer

Den Haag – Minister-president Mark Rutte (VVD) geeft geen gehoor aan de donderdag door het Europees Parlement (EP) aangenomen resolutie over het zogeheten Polenmeldpunt van de PVV.

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt hij dat het kabinet ’niet van geval tot geval’ commentaar wil geven op initiatieven van politieke partijen. Wel zegt hij dat de website ’geenszins de gedachten van de regering reflecteert’.
Een overgrote meerderheid van het EP vindt dat de website waar klachten over Oost- en Midden-Europeanen kunnen worden gemeld discriminerend is. Rutte zou deze actie van de PVV expliciet moeten veroordelen. Ook vraagt het parlement om een juridisch onderzoek om te achterhalen of de site wel voldoet aan nationale en Europese wetgeving.
Formeel heeft het EP geen zeggenschap over dergelijke zaken. Niettemin is hiermee duidelijk het signaal afgegeven dat de Nederlandse opstelling omtrent de nieuwe lidstaten niet wordt gewaardeerd in Brussel en Straatsburg. De resolutie wijst in dit verband ook op de weigering van het kabinet om in te stemmen met de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone.
Hoewel Rutte de oproep naast zich neerlegt, brengt bij binnenkort wel opnieuw een bezoek aan het parlement voor een debat over financieel-economische onderwerpen. Dat past volgens de premier in zijn streven naar goede relaties met het EP.

Of registreer je om te kunnen reageren.