Home

Nieuws 459 x bekeken

Rutte blijft bij standpunt over PVV-meldpunt

Den Haag - Het kabinet houdt vast aan zijn standpunt over het PVV-meldpunt over Oost- en Midden-Europeanen, ook nu dat door het Europees Parlement is veroordeeld als een discriminerend en kwaadwillend initiatief.

Dat blijkt uit een brief van premier Mark Rutte en minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdagmiddag aan de Tweede Kamer. Rutte herhaalt daarin dat het meldpunt een initiatief is van één politieke partij, de PVV, en de website ,,geenszins de gedachten of het beleid van de regering over arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europese landen'' reflecteert.

Rutte wijst er in de brief op dat politieke partijen en privépersonen in Nederland een grote mate van vrijheid genieten om uiting te geven aan hun opvattingen. ,,Die vrijheid wordt alleen beperkt door de grenzen die de wet in dit verband stelt. Of die wettelijke grenzen worden overschreden, staat ter beoordeling aan de rechter.''

Rutte en Rosenthal schrijven verder dat ze ,,goede relaties'' met het Europarlement nastreven. Rutte heeft eerder al gezegd dat hij graag een keer met het EP debatteert over ,,financieel-economische onderwerpen''. Naar een goede datum wordt nog gezocht.

D66, dat Rutte eerder een reactie had gevraagd naar de stemming in het Europarlement, vindt dat Rutte met zijn brief ,,voorzichtig afstand neemt'' van het Polenmeldpunt. ,,De premier noemt arbeidsmigratie zelfs ‘positief’. De heer Rutte heeft zich tussen twee vuren gemanoeuvreerd: de gedoogpartner in het Catshuis aan de ene kant en andere Europese landen en het Europees Parlement aan de andere kant'', aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Geert Wilders reageerde donderdag ook op de resolutie van het EP. ,,Hebben ze niks beters te doen daar? Resolutie kan direct de shredder in'', twitterde hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.