Home

Nieuws 7037 x bekeken 2 reacties

Rusland komt met importverbod voor runderen EU

Moskou – Rusland sluit vanaf 20 maart de grenzen voor runderen uit de Europese Unie.

Reden is de uitbraak van het Schmallenberg- virus in de EU. Dat zegt de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor. De Europese Commissie noemt de maatregel in een reactie disproportioneel.

Eerder had Rusland al een importverbod afgekondigd voor runderen uit Duitsland en drie andere EU-landen en voor schapen, geiten en uitgangsmateriaal. Volgens het Chinese persbureau Xinhua zou het nu echter gaan om een importstop voor al het vee, inclusief varkens, vanwege Schmallenberg én blauwtong. In februari zou Rusland al varkens uit de EU hebben geweigerd omdat de benodigde veiligheidscertificaten er niet zouden zijn geweest.
De Russen maken zich zorgen over de voortdurende uitbreiding van het Schmallenberg-virus in de EU. Rusland zou tevens vinden dat de samenwerking tussen de verschillende EU-landen tekortschiet. Volgens Rosselkhoznadzor krijgt Rusland te weinig veiligheidsgaranties van de EU. De dienst gaat praten met vertegenwoordigers van de Europese Commissie over een oplossing voor de problematiek.

Christel Labee

Laatste reacties

  • info140

    Het Smallenbergvirus is ook veel ernstiger dan (Afrikaanse) varkenspest!

  • Flyinghollander

    Dus ze mogen zelf niet besluiten om hun grens voor een ziekte te sluiten, is de grens naar EU open voor Russische varkensvlees?
    Juist wel even goed laten informeren voordat je begint te roepen zonder te weten waarover.

Of registreer je om te kunnen reageren.