Home

Nieuws 439 x bekeken

Rechtzaak tegen frauderende EU-ambtenaar begonnen

Brussel – Twaalf jaar na het begin van het fraude-onderzoek verschijnt de voormalige Nederlandse EU-ambtenaar Karel B. (63) vandaag uiteindelijk voor de Belgische rechter.

B. wordt verdacht van omkoping door onder meer de Nederlandse graanbedrijven Glencore Grain Rotterdam en Codrico. Ook de Franse graancoöperatie Union Invivo profiteerde van zijn interventie-informatie. B. zat in 2003 al enkele maanden vast vanwege de verdenkingen.
B. tipte bedrijven over de minimumprijzen die door het beheercomité Granen van de Commissie werden vastgelegd, enkele uren voor ze wereldkundig werden gemaakt. Op die manier wisten de betrokken bedrijven welke partijen graan voor welke restitutieprijs aangekocht zouden worden door de interventiebureaus van de lidstaten en konden ze daar op inspelen. De ambtenaar zou voor zijn diensten 2.250 euro aan cash geld ontvangen hebben maar zou ook verschillende voordelen in natura hebben genoten. Het was de Europese anti-fraudedienst OLAF die de fraude op het spoor kwam en in 2001 het Brusselse parket op de hoogte bracht.
In oktober 2003 deed de Belgische justitie invallen bij bedrijven in Brussel, Rotterdam en Parijs en werden verschillende verdachten gearresteerd, onder wie B., een Franse graanhandelaar en zes managers van Europa’s grootste graancoöperatie Union Invivo uit Frankrijk. In totaal moeten twaalf verdachten zich voor de rechtbank in Brussel verantwoorden.
Het is niet duidelijk waarom de gang naar de rechter uiteindelijk bijna tien jaar heeft geduurd. Volgens de Belgische wet moeten de verdachten binnen tien jaar na hun arrestatie worden berecht. Een mogelijk hoger beroep tegen de nog te komen uitspraak moet zodoende voor oktober 2013 worden afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.