Home

Nieuws 1378 x bekeken

Rechter stelt vragen bij forse eis co-vergister

Zutphen – De Zutphense economisch politierechter Nicolaas van Lookeren Campagne stelt openlijk vragen bij de forse strafeis van officier van justitie M. Groeneboer tegen een co-vergistingsbedrijf in Putten.

Het bedrijf had bij de co-vergisting grondstoffen gebruikt, die niet op de zogenoemde positieve lijst staan. Het ging onder meer om citruspulp van voornamelijk sinaasappelschillen en uienpulp. De rechter wilde bij de behandeling van de strafzaak tegen het Puttense bedrijf weten of het gebruik van uienpulp in plaats van wel toegestane hele uien, of van citruspulp in plaats van wel toegestane sinasappelschillen wel zo’n forse strafeis rechtvaardigen. ”U vordert zelfs de voorwaardelijke stillegging van het bedrijf”, zei hij tegen de aanklager.
Officier van justitie Groeneboer maakte duidelijk dat het niet alleen gaat om de toepassing van toegelaten producten, maar ook om het vertrouwen dat is geschaad. De ondernemer heeft volgens de aanklager te weinig controle uitgeoefend op zijn leveranciers. Hij nam aan dat wat de leveranciers vertelden ook waar was, aldus de officier.
De ondernemer zegt ondertussen maatregelen te hebben genomen.
Tegen de eigenaar van de co-vergister werd een boete geëist van 70.000 euro, een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke stillegging van de co-vergister. Daarbij ging het niet alleen om de toepassing van grondstoffen die niet op de lijst van toegelaten grondstoffen staan, maar ook om overtreding van andere milieuvoorschriften op het gebied van de opslag van accu’s, bestrijdingsmiddelen en olie.
De ondernemer zegt dat hij een boete van 70.000 euro niet kan opbrengen. ”Ik sta meer in het rood dan u wilt weten.”
De rechter doet uitspraak op 26 maart.

Of registreer je om te kunnen reageren.