Home

Nieuws 4819 x bekeken 8 reacties

PvdA: luchtwassers verplichten en subsidiegeld elders besteden

Den Haag - De PvdA wil de 10 miljoen euro subsidie die beschikbaar is voor ondersteuning van investeringen in luchtwassers voor andere doeleinden beschikbaar stellen, zoals het open houden van de sociale werkplaatsen.

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers diende een motie in waarin ze voorstelt om luchtwassers verplicht te stellen voor stallen die een specifiek knelpunt vormen als het gaat om uitstoot van fijnstof.
Staatssecretaris Joop Atsma van milieu steunt de visie van Dikkers dat er waar mogelijk luchtwassers moeten worden ingezet om de uitstoot van fijnstof vanuit stallen te verminderen. “Daarom hebben we ook verlenging aangevraagd voor de subsidieregeling vanuit Brussel”, zegt Atsma. Het gaat hierbij om een budget van 10 miljoen euro.
Het verplicht stellen van luchtwassers is volgens Atsma niet mogelijk. “Er zijn stallen, bijvoorbeeld in de pluimveehouderij, waarvoor nog geen goed werkende luchtwassers beschikbaar zijn”, zegt  Atsma. Daarnaast wijst hij erop dat  er regio’s waarbij de overschrijding van de fijnstofnormen van de luchtkwaliteit niet alleen door stallen wordt veroorzaakt, maar ook door andere factoren.

Laatste reacties

 • felix

  Luchtwassers stinken alleen nog maar erger!!!!!!!

 • utkennet

  Gemakkelijk scoren van die salon socialisten.Blij dat we even van zijn verlost.

 • Gebr.hendrikx

  Patij van de armoede moet zich niet bemoeien met zaken waar ze geen verstand van hebben.
  Aanpassing bestaande stallen helemaal afschaffen en sudsidie hiervoor gebruiken voor mestverwerking.

 • zanden

  Partij van de armoede moet zich niet bemoeien met zaken waar ze geen verstand van hebben?! Ik wordt moe van zoveel onverstand. Ik ben niet van de PvdA, en ik ben geen boer, maar ik vind dat de beroepsgroep boeren die industrieel dieren houdt, zich geen boer meer mag noemen,maar industrieel, want geen verstand meer heeft van hoe om te gaan en samen te werken met zijn dieren. Dieren houden moet een win-winsituatie zijn voor twee. Dieren, gebr. Hendrixc zijn, net als wij mensen, of u het nou geloven wilt of niet, door God geschapen, ieder naar de eigen aard en met eigen specifieke behoeften. Dat mag een mens en dus ook een boer, die macht uit kan oefenen op dieren die hun stem niet kunnen verheffen, niet negeren. Het is niet voor niets dat dieren in de dierenindustrie kwetsbaar en vatbaar geworden zijn voor ziektes en tenslotte vol stress richting slachterij als angstvlees in de winkelschappen belanden. Juist door dergelijke praktijken heb ik al een aantal jaren geleden besloten dat respectloos geproduceerd vlees niet meer op mijn bord komt. Je \moet als consument, maar ook als boer je eigen verantwoordelijkheid kennen en nemen. Ik kan me niet voorstellen dat industrieel dieren houden je als mens gelukkig en blij maakt.

 • agratax1

  Als ik het goed begrijp is de subsidie op luchtwassers een Brusselse aangelegenheid en kan dit geld ds nooit richting Centrale Werkplaatsen. Deze werkplekken, zijn een leuk punt om minder validen bij elkaar te brengen, helaas produceren ze niet of nauwelijks en dat terwijl velen van hen met geldelijke ondersteuning in d elandbouw zeker heel veel hand en span diensten zouden kunnen verrichten. Deze productie zal in veel gevallen niet direct het inkomen van de boer verhogen maar wel zijn sociale aanzien. Maar nee de PvdA denkt door dit minimum luchtwas bedrag via sociale opvang van gehandicapten uit te geven en dan maar hopen dat er volgende jaren weer een potje is. Ik vrees dat hun werkwijze langzam maar zeker alle potjes opdrogen en dan is er ook voor de >echt< behoeftigen geen cent meer beschikbaar als de regenten hun stijgende kosten (salaris plus) hebben gevangen en de rente op staatsleningen zijn voldaan. Wordt de pdA pas wijs als hun stemvee ontdekt waar de beloftes van de rode regenten toe leiden?

 • veehouderij.dejong1

  @Zanden
  U bent niet van de PvdA, echter u heeft net als deze partij weinig kennis van de sector.
  Hoe u mij noemt maakt niet zo veel uit.
  Ik vraag me echter af waar u de kennis vandaan haalt ik geen verstand zou hebben hoe ik moet omgaan met dieren. Eveneens vraag ik me af waarop u uw stelling basseerd dat dieren uit de 'dierindustrie' vatbaarder zijn geworden voor ziektes, en vervolgens vol stress richting slachterij gaan.
  Het is uw goed recht om uw eigen eetgedrag te bepalen. Het zou u echter sieren zich wat beter te verdiepen in de goede iniatieven in de sector, voordat u hier uw weinig inhoudelijke mening verkondigd.

 • Vanhoove

  @veehouderij.dejong1
  Zanden heeft natuurlijk wel gelijk. Nergens wordt er zoveel antibiotica gebruikt als in de Nederlandse veehouderij. Dat is nou niet bepaald een teken dat de kippen en de varkens er zo gezond bij lopen (als ze dat al kunnen gelet op de ruimte die ze krijgen). Van de koeien heeft 70% pootproblemen, 40% uierontsteking (waarvan de helft klinisch, dat wil zeggen: zichtbaar). Er is 5 jaar geprobeerd (met subsidie uiteraard) het celgetal bij koeien naar beneden te krijgen. Niet gelukt. Ze gaan het nu met een speciaal project proberen met de pootproblemen: gaat niet lukken.
  In 2006 constateerde Siem Jan Schenk al: dierenwelzijn en diergezondheid kan alleen verbeteren als er een radicaal andere bedrijfsvoering in de melkveehouderij komt. Hij constateerde toen al: dat gaat gelet op de ervaring uit het verleden niet lukken. (Zie het boekwerkje: de probleemloze koe).
  Nee, meneer of mevrouw de jong1, zanden heeft gelijk: het stink behoorlijk in de Nederlandse veehouderij.

 • veehouderij.dejong1

  @Vanhoove
  Dat je goed kan Googelen wil niet zeggen dat je de sector kent.
  U gooit zomaar wat cijfertjes bij elkaar zonder de achtergrond van de cijfers te kennen.
  De Nederlandse veehouderij loopt voorop op het gebied van diergezondheid, dierwelzijn en milieu. Jammer dat tegenstanders van de sector allerlei onjuiste informatie gebruiken, en daarmee het tegendeel denken te bewijzen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.