Home

Nieuws 266 x bekeken

Provincie legt beslag op vastgoed Chemie-Pack

Den Bosch - De provincie Noord-Brabant heeft onlangs beslag laten leggen op grond van het vastgoedbedrijf van Chemie-Pack, het bedrijf in Moerdijk dat vorig jaar januari helemaal afbrandde. Woensdag meldde de provincie dat ze op die manier zo veel mogelijk de kosten van de bodemsanering op Chemie-Pack wil verhalen.

De schoonmaak van de grond kost ruim 38 miljoen euro; iets meer dan de helft daarvan komt voor rekening van de provincie. Het Rijk betaalt 17,5 miljoen euro. Noord-Brabant dreigde eerst in zijn geheel voor de opruimings- en saneringskosten op te draaien, omdat op het inmiddels failliete Chemie-Pack waarschijnlijk niets meer valt te verhalen. De provincie wil niet dat het zusterbedrijf, Chemie-Pack Onroerend Goed BV, de grond verhandelt of gebruikt zonder de saneringskosten te betalen.

Het conservatoir beslag is een voorzorgsmaatregel, aldus een provinciewoordvoerder. Gedeputeerde Johan van den Hout (ecologie en handhaving): ,,Het bedrijf kan op deze manier niet meer vrijelijk beschikken over het onroerend goed dat het in eigendom heeft.''

De totale kosten van de verwoestende brand komen neer op 71 miljoen euro, waarvan 64 miljoen direct of indirect met het milieu te maken hebben. Onder andere het bedrijf en de directeur worden door justitie vervolgd, omdat zij in strijd met de milieuvergunning gehandeld zouden hebben en leiding zouden hebben gegeven aan brandstichting. De werknemer die vermoedelijk de brand veroorzaakte door met een gasbrander een pomp te ontdooien, is niet als verdachte aangemerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.